Befolkningstallet falder markant i Polen

  Polakkerne_får_for_få_børn_Iben_Molgaard_Madsen

  Flere polske par tøver med at få børn af økonomiske grunde, siger polsk professor i demografi. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Polsk professor advarer om et stort fald i Polens befolkningstal, hvis der ikke gribes ind.


  Lederen af regeringens råd for befolkningsvækst, professor i demografi, Zbigniew Strzelecki advarer nu om, at befolkningstallet i Polen vil falde med 6 millioner i løbet af de næste 40 år, hvis ikke der tages skridt til at ændre det.

  Seks millioner færre

  – Hvis Polen ikke handler nu, vil befolkningstallet i Polen blive reduceret fra 38 til 32 millioner om 40 år, siger professoren til polsk radio.

  – Det vil ske, hvis ikke polakkerne får flere børn, eller hvis der ikke kommer flere til landet ude fra, siger professor Strzelecki.

  Lav fødselsrate

  Polens fødselsrate er en af de laveste i Europa, og det er især økonomien der holder polakkerne tilbage med at få børn.

  Flere udlændinge

  For at afhjælpe det faldende befolkningstal, må Polen forberede sig på at byde udlændinge fra forskellige kulturer velkomne, siger professoren.

  Den vigtigste kilde til ny indvandring er ved Polens østlige grænser, hvor den demografiske situation “er endnu værre end i Polen”, siger Zbigniew Strzelecki.

  Mange rejser

  Mange polakker er rejst ud af Polen, efter landet blev medlem af EU i 2004. Det er især England, Skotland, Irland, Tyskland og Holland, som polakkerne er rejst til for at arbejde og bo.