donald_tusk_ved_westerplatte_1_september_2014_polennu
GDANSK: Klokken 4:45 i morges, blev udbruddet af Anden Verdenskrig markeret på stedet, hvor det første skud blev løsnet for 77 år siden.

Anden Verdenskrig kostede millioner af polske menneskeliv, og den brød ud i Gdansk bugten i morges klokken 4:45 for 77 år siden.

Mindeceremoni

I morgens deltog præsident Andrzej Duda, statsminister Beata Szydlo og borgmesteren i Gdansk, Pawel Adamowicz sammen med andre polakker i en mindeceremoni på Westerplatte ud for Gdansk for at mindes de faldne.

Tysk slagskib

Kvart i fem den 1. september 1939 affyrede det polske slagskib Slesvig-Holsten det første skud mod et polsk militært depot på Westerplatte, hvor polakkerne kæmpede en ulige kamp i en uge mod de tyske styrker.

Tak fra præsident

– Takket være dem, takket være budskabet herfra der blev spredt over hele Polen, om at Westerplatte stadig kæmper, det styrkede moralen blandt de polske soldater, sagde præsident Andrzej Duda i morges.

Angreb fra øst og vest

Anden Verdenskrig kostede seks millioner polakker livet, og krigen blev indledt efter en gensidig aftale mellem Rusland og Tyskland.