Begyndelsen på Anden Verdenskrig mindet

  donald_tusk_ved_westerplatte_1_september_2014_polennu

  Hvert år møder den polske ledelse op på Westerplatte ud for Gdansk, for at mindes de faldne og begyndelsen på Anden Verdenskrig, den 1. september 1939 klokken 4:45. Billedet er fra 2014. Arkivfoto.


  GDANSK: Klokken 4:45 i morges, blev udbruddet af Anden Verdenskrig markeret på stedet, hvor det første skud blev løsnet for 77 år siden.


  Anden Verdenskrig kostede millioner af polske menneskeliv, og den brød ud i Gdansk bugten i morges klokken 4:45 for 77 år siden.

  Mindeceremoni

  I morgens deltog præsident Andrzej Duda, statsminister Beata Szydlo og borgmesteren i Gdansk, Pawel Adamowicz sammen med andre polakker i en mindeceremoni på Westerplatte ud for Gdansk for at mindes de faldne.

  Tysk slagskib

  Kvart i fem den 1. september 1939 affyrede det polske slagskib Slesvig-Holsten det første skud mod et polsk militært depot på Westerplatte, hvor polakkerne kæmpede en ulige kamp i en uge mod de tyske styrker.

  Tak fra præsident

  – Takket være dem, takket være budskabet herfra der blev spredt over hele Polen, om at Westerplatte stadig kæmper, det styrkede moralen blandt de polske soldater, sagde præsident Andrzej Duda i morges.

  Angreb fra øst og vest

  Anden Verdenskrig kostede seks millioner polakker livet, og krigen blev indledt efter en gensidig aftale mellem Rusland og Tyskland.