Bekræftet: Radioaktivt støv over det meste af Polen

Den kraftige varme i Polen og en række vejrfænomener betyder, at der nu er radioaktivt støv over Polen. Torsdag i det sydlige Polen, og nu bevæger skyen sig mod nord. Foto: IMGW.

WARSZAWA: Radioaktivt støv har ramt flere dele af Polen. Det er sand fra Sahara, og det indeholder radioaktive partikler.


Polens nationale atomenergi agentur og det polske metrologiske institut IMGW, bekræfter at der er radioaktivt støv over Polen. Støvet kommer fra Sahara, og forekommer ofte i Polen – mest i forår og sommer. Men nu er sandet der igen. Og det indeholder også radioaktivt støv, er det konstateret.

– Det kan give irritationer i øjne, næse og hals, tårekanalerne og fremkalde rødme, kløe, løbende næse, hæshed, hoste og opkastninger, siger allergilæge Dr. Piotr Dąbrowiecki.

Radioaktivt støv bekræftet af IMGW

Talsmanden for Polens meteorologisk institut (IMGW) Grzegorz Walijewski bekræfter at det radioaktiv sand fra Sahara er i Polen. Til WP abcZdrowie siger han:

– Støvskyerne bevæger sig fra den sydlige del af Polen mod nord.  Men værdier (radioaktivitet, red.) er ret lave i forhold til, hvad vi har set tidligere, siger talsmanden.

Støvet fra Sahara giver gullige nuancer på himlen, og solnedgangen kan have stærkere orangerøde farver. Støvet fra Afrika kan typisk også ses på biler og vinduer.

Sidst fænomenet var tydeligt i Polen, var i februar og marts 2021. Den gang var der også radioaktive forekomster, men ikke i alarmerende grad, forklarer Agnieszka Modrzejewska, der er talskvinde for Polens nationale energiagentur.

Et regnskyl vil omgående kunne stoppe de skadelige effekter af radioaktiviteten for mennesker.

LINK: Polens atomenergi institut