Bekymring over USA politik i forholdet til Rusland


  WARSZAWA: Flere tidligere statsledere og udenrigsministre advarer nu i et usædvanligt skarpt brev USA’s præsident om forholdet til Moskva.


  Den amerikanske præsident Barack Obama har modtaget et brev, der opfordrer ham til at revurdere den amerikanske Rusland-politik.

  Brevet er underskrevet af en lang række fremtrædende personligheder fra Øst- og Central-europa, hovedsagligt tidligere præsidenter, regeringschefer og udenrigsministre.

  Farlig udvikling

  Underskriverne mener, at USA skal fastholde sine demokratiske værdier overfor Rusland, og ikke gå på kompromis. De advarer også den amerikanske præsident om udviklingen i Rusland, som efter underskrivernes opfattelse går i en uheldig retning mod tiden under kommunismen.

  De fremtrædende personligheder skriver også til den amerikanske præsident, at det er vigtigt at lære af den Central- og Østeuropæiske historie.

  Polske præsidenter

  Blandt brevets underskrivere er to tidligere polske præsidenter, Lech Walesa og Aleksander Kwasniewski. Polens nuværende præsident Lech Kaczynski støtter også appellen til den amerikanske præsident, men er ikke selv medunderskriver.

  Dårlig timing

  Brevet støttes ikke af hverken den polske regeringschef eller af udenrigsminister Radek Sikorski, der endelig synes at have fået genoprettet samarbejdet med Moskva, efter en årrække med kold luft.

  Radek Sikorski har været i Moskva flere gange for nylig – bl.a. for at aftale Vladimir Putins officielle besøg i Polen, der formentlig bliver den 1. september, på 70 årsdagen for Anden Verdenskrig start.

  Missilskjold

  Afsenderne af brevet nævner også aftalen om opstilling af missilskjold i Polen og Tjekkiet, og betegner det som en ’test på Washingtons troværdighed’.

  I brevet hedder det endvidere:

  – De prioriteringer i udenrigspolitikken som Barack Obama’s administration har udtrykt, viser tydeligt, at amerikanerne helt er holdt op med at bekymre sig om vores region, skriver de tidligere præsidenter, regeringschefer og udenrigsministre.