Belarus: Russiske lejesoldater fra Wagner vil til Polen

Flygtninge ukrainske mennesker
Polens landbrugsministerium indfører importforbud af korn fra Ukraine, skriver det polske nyhedsbureau PAP tirsdag eftermiddag. Arkivfoto.

SANKT PETERSBORG: Præsident Lukasjenko sige, at Wagner-gruppen – de russiske lejesoldater i Belarus – vil til polske Warszawa og Rzeszow.


De russiske lejesoldater fra Wagner-gruppen vil til Polen. Det siger præsident Lukasjenko fra Belarus søndag, til sin russiske kollega Vladimir Putin. Det skriver det russiske regeringskontrollerede nyhedsbureau TASS.

Det er første gang, at de to mødes, siden Wagner-gruppen gjorde oprør mod Ruslands militære topledelse. Lukasjenko var med til at forhandle en aftale på plads med den private hær og dermed sætte en stopper for oprøret.

Belarus præsidenten mener at Polen vil erobre den vestlige del af Ukraine.  Han havde en kort med over tropperne i området til Putin, ifølge det regeringskontrollerede nyhedsbureau BelTA.

– En opdelingen af ​​Ukraine er uacceptabel for os, skriver en repræsentant for præsidenten på en Telegram-kanal. Han siger, at de polske styrker lige nu er 40 kilometer fra Brest.

Russiske lejesoldater til Polen?

– Måske skulle jeg ikke sige det, men det gør jeg. Wagner-gruppen er blevet utålmodige. De siger til os: “Vi vil vestpå. Lad os gå”. Jeg spurgte dem, hvorfor vil I vest på, spurgte Lukasjenko.

– De vil en tur til Warszawa, til Rzeszow, sagde Lukasjenko under mødet med den russiske præsident Vladimir Putin, skriver det regeringskontrollerede russiske TASS-nyhedsbureau.

Kendt at skabe frygt

Det er ikke nyt at Polen beskyldes for at ville angribe lande mod øst. Det er en velkendt russisk psykologisk krigsførelse for at skabe frygt og ustabilitet. Lørdag sagde den russiske præsident Putin, at Polen burde takke Rusland for at blive et land efter Anden Verdenskrig.

Mødet mellem de to krigsførende nationers ledere fandt sted i Sankt Petersborg, som er Putins barndomsby. Det har vakt anledning til nye spekulationer, da møderne mellem dem normalt i Moskva eller Minsk.