Bog om et kranium fra Katyn, der dukkede op i København

  Kraniet_fra_Katyn

  Den nye bog – Kraniet fra Katyn – er skrevet af DR-journalist Lisbeth Jessen, og er en spændende beretning om et kranium med stor politisk betydning. Lisbeth Jessen har også lavet et radioprogram og en tv-udsendelse om sagen.


  Ny bog om en dansk videnskabsmand og massegravene ved Katyn. En fortælling der startede på Retsmedicinsk Institut i København, og som fører læseren tilbage til Anden Verdenskrig og den Kolde Krig.


  I den første tid af Anden Verdenskrig indfangede Den Røde Hær mindst 22.436 højtstående polske personligheder fra den nationale elite. De blev ført bort af russerne og sendt i lukkede togvogne til fangelejrer i den østlige del af Rusland, Hviderusland og i Ukraine.

  Katyn

  I april 1943, da tyskerne og russerne havde brudt deres alliance og var gået i krig mod hinanden, meddelte de tyske tropper, at de havde fundet en massegrav i en skov ved Katyn i Smolensk-skovene i det østlige Rusland. Det var polske officerer – cirka 4.000 – dræbt ved nakkeskud.

  Samme år blev den danske retsmediciner, dr. Tramsen, sendt til Katyn af Goebels for at undersøge hvem, der stod bag henrettelserne.

  Den danske forbindelse

  Den danske videnskabsmand hjembragte et kranium fra besøget, der beviste at Den Røde Hær stod bag henrettelserne, men i arkiverne var det tyskernes værk – og ikke krigens sejrherrer Sovjetunionen – der havde ansvaret for drabene. Sovjetunionen nægtede ethvert kendskab, og gav Nazityskland skylden for at stå bag henrettelserne og massegravene. Josef Stalin brugte de utrættelige spørgsmål om Katyn som anledning til at bryde med den polske eksilregering i London.

  Den polske eksil-premierminister, Silhorski, blev dræbt ved et mystisk flystyrt efter vedholdende krav om svar fra Moskva. Katyn-sagen indgik heller ikke i Nurnberg-processen hvor de øvrige krigsforbrydere fra Anden Verdenskrig blev dømt. Kraniet blev udleveret til Polen i 2006.

  Ny bog

  Den nye bog – Kraniet fra Katyn – er skrevet af DR-journalist Lisbeth Jessen, og er en spændende beretning om et kranium med stor politisk betydning. Lisbeth Jessen har også lavet et radioprogram og en tv-udsendelse om sagen. Bogen vil blive anmeldt i starten af det nye år på polennu.dk.

  Lisbeth Jessen (Anna Elisabeth Jessen): Kraniet fra Katyn
  Forlag: Høst & Søn, 304 sider
  Pris 299,-

  Køb bogen her – polennu.dk læsershop

  Læs mere om Kraniet fra Katyn på polennu.dk her


  Hør Lisbeth Jessens radioprogram ’Dr. Tramsens rapport’.