Bogdan Borusewicz

Bogdanborusewicz_cuttet

(Født 11. januar 1949)

I april 1969 idømt 3 års fængsel for trykning og distribution af flyveblade, men fik lov at deltage i studentereksamen. 1970-75 historiestudier på Det Katolske Universitet i Lublin. Protesterede imod foreningen af studenterorganisationer i Den Socialistiske Forening for Polske Studerende (SZSP).

Fra november 1976 medlem af KOR og fra 1978 medlem af Kystens Frie Fagforeninger. Redaktionsmedlem på tidsskrifterne ‘Arbejder’ og ‘Kystens Arbejder’. Med til at forberede den historiske strejke på Lenin- skibsværftet i august 1980. Forfattede flyvebladet om Anna Walentynowicz’ afskedigelse. Udpegede gruppen af strejkens iværksættere.

Havde stor indflydelse på strejkens forløb og udarbejdelsen af de 21 krav. I oktober 1980 medlem af Den Fælles Komité for oprettelsen af NSZZ Solidarnosc men modstander af Walesas måde at lede organisationen på.

I maj 1982 medstifter af Det Regionale Koordineringsudvalg for NSZZ Solidarnosc i Gdansk. I 1984 medlem af undergrundsledelsen for NSZZ Solidarnosc (TKK). Fængslet januar-september 1986. Blev i november 1986 medlem af det offentlige Midlertidige Råd for NSZZ Solidarnosc og i april 1989 bestyrelsesmedlem i Det Nationale Eksekutive Udvalg for NSZZ Solidarnosc.

Afviste at deltage i Rundbordsforhandlingerne med den begrundelse, at det var for tidligt at forhandle med regeringen, og at flere strejker ville give oppositionen en bedre forhandlingsposition.

Nuværende formand for det polske overhus, Senatet.

Bogdan Borusewicz er valgt i Gdansk til Senatet, og støttet af både Borgernes Platform (regeringspartiet, red) og af Lov og Retfærdighedspartiet (PIS).