Borgere og bystyre tvinges til en Lech Kaczynski vej

  lech_kaczynski_street_gade_gdansk

  Selv om borgmesteren og borgerne kæmper imod, så har Kaczynski regimet nu dikteret navneskifte på flere veje i Gdansk. En af de mest prestigefyldte veje, skal nu hedde Lech Kaczynski efter præsidenten som døde i en flyulykke i Smolensk i tæt tyk tåge. Lech Kaczynski er derudover mest kendt for sin tid som polsk tv-barnestjerne under kommunismen, og for sin tid som borgmester i Warszawa, hvor han stod bag etableringen af det imponerede Opstandsmuseum. Privatfoto.


  GDANSK: Trods modstand fra bystyret har Jaroslaw Kaczynski krævet en prestigefyldt vej omdøbt til Lech Kaczynski. Nu bliver det sådan.


  En stribe af vejnavne over hele Polen er blevet ændret, og nu tvinges også Gdansk og Sopot til at skifte vejnavne. Det har regimet i Warszawa besluttet. Det sker til trods for, at de berørte borgere og bystyret i Gdansk, ikke ønsker de nye navne.

  Vej mellem Sopot og Gdansk

  En af de smukke forbindelsesveje mellem Gdansk og Sopot skal skifte navn fra Dabrowszczakow til Lech Kaczynski vej. Opkaldt efter lederen af Lov og Retfærdighedspartiet afdøde bror, der omkom i Smolensk da piloten blev presset til at lande flyet trods advarsler fra flyveledere. Derudover kommer flere sideveje også til at få navnet Lech Kaczynski vej.

  Ingen kommunister, men

  Et af regiments argumenter for at ændre vejnavnene er ønsket om at udviske alle spor af kommunismen i Polen. Det er den samme argumentation Warszawa bruger i forbindelse med udrensning af dommere der ikke følger Kaczynskis linje.

  Men et af de nye vejnavne er ul. Anna Walentynowicz. Hun er en tidligere præmieret kommunist, der faldt i unåde hos myndighederne – og senere hos sine kollegaer. Siden blev hun en ven af Kaczynski familien, og en stærk kritiker af Lech Walesa. Det er formentlig årsagen til at hun trods sin aktive kommunistiske baggrund, alligevel får en vej opkaldt efter sig. Kaczynski har også forsøgt at få ændret navnet på Gdansk lufthavn, der hedder Lech Walesa Airport i dag, til Anna Walentynowicz. Med det er ikke lykkedes.

  Veje der nu skifter navn i Gdansk

  – ul. Dąbrowszczakow til ul. Lech Kaczynski
  – ul. Wassowski til ul. Anna Walentynowicz
  – ul. Kruczkowskiego til ul. Ignacy Matuszewski
  – ul. Mariana Buczka til ul. Jana Styp-Rekowskiego
  – ul. Stanisław Sołdek til ul. Kazimierz Szołocha
  – ul. Wincenty Pstrowski til ul. Henryk Lenarciak
  – ul. Franciszek Zubrzycki til ul. Felix Selmanowicz “Zagonczyk”

  I Gdansk har de tvungne navneskifte naturligvis vakt harme, og ikke siden Anden Verdenskrig er byen blevet påtvunget vejnavne mod sin vilje. Den gang blev mange gader omdøbt til Adolf Hitler Strasse, og da russerne kom til, var der igen nye navne, som blev ændret igen efter kommunismen, kollapsede i Polen. Derfor vækker Warszawa regiments nye navne diktater mindelser om dengang.

  Gdansk har anket til alle mulige instanser uden held. Nu bliver navneskiftene en realitet.

  – Jeg mener, at denne afgørelse er helt ubegribelig, og det er jeg ikke ene om, siger borgmesteren i Gdansk, Pawel Adamowicz som netop er blevet valgt til endnu en periode.