Brand i moske efter offentlig debat om halal-slagtning

  Polen_muslim


  GDANSK: En brand blev onsdag morgen påsat ved døren ind til en moske på dagen for den muslimske fest Eid-al-Adha.


  Onsdag morgen blev en brand påsat ved døren ind til en moske i Gdansk i det nordlige Polen. Det skete på dagen for den muslimske offer-fest Eid-al-Adha, der er den anden største muslimske helligdag efter Ramadanens afslutning.

  Debat om halal-slagtning

  Dagen før branden havde Polens stor-mufti Tomasz Miskiewicz meddelt, at hans menighed ville halal-slagte lam til den kommende helligdag på trods af det forbud mod halal-slagtning, som har eksisteret i Polen siden 1. januar 2013. Miskiewicz tilhører Polens tatariske muslimer, der har boet i Podlasie-regionen i det østlige Polen i flere århundreder. Stor-muftiens udtalelser vakte vrede reaktioner blandt polske dyrevelfærds-aktivister.

  Hævn-motiv

  – Jeg er 100 procent sikker på, at branden er hævn for, hvad der skete i Podlasie i går, sagde imamen for moskeen i Gdansk Hani Hraish til dagbladet Gazeta Wyborcza.

  – Vi har altid været omhyggelige med at have gode relationer til alle i de seneste år, og vi har altid oplevet positive reaktioner og aldrig oplevet noget lignende, sagde Hani Hraish.

  Rituel slagtning forbudt

  I december sidste år erklærede den polske forfatningsdomstol, at rituel slagtning af dyr uden bedøvelse var forbudt i Polen, efter at dyrevelfærds-aktivister havde bragt sagen for forfatningsdomstolen. I juni måned fremlagde regeringen et forslag til en forfatningsændring, der skulle tillade rituelle slagtninger igen, men det blev stemt ned af parlamentet.

  25.000 muslimer

  Det skønnes, at der bor cirka 25.000 muslimer i Polen, hvoraf mellem 3.000 og 5.000 tilhører det tatariske mindretal. Polens minister for administration og digitalisering Michal Boni har opfordret landets muslimer til selv at bringe sagen for forfatningsdomstolen.