Brud på dige i Warszawa

  Polens premierminister Donald Tusk, og den fungerende polske præsident, og kandidat til valget 20. juni, Bronislaw Komorowski. Foto: PAP


  WARSZAWA: Digerne i Wroclaw holdt til den historisk høje vandstand i Wisla, men i Warszawa er der gået hul på et dige. Vandmasserne spreder fortsat nervøsitet over alt i Polen.


  I nat gik der hul på et dige i den polske hovedstad i Prag-kvarteret ved Zamoyski, men digerne er ikke kollapset. Et 15 meter hul sender vand ind over bredden.

  Dykkere og et hundrede brandfolk kæmper fortsat med at lukke hullet og sikre diget. Warszawas borgmester, Hanna Gronkiewicz-Waltz, er også på stedet.

  Bedring trods brud

  Selv om hullet i diget volder problemer i Warszawa, så ser situationen bedre ud de næste dage.

  – Vandstanden i Wisla-floden i Warszawa er faldet med over 20 cm søndag morgen, og den falder fortsat i løbet af dagen, sagde George Miller fra Indenrigsministeriet i dag til Gazeta Wyborcza’s netavis.

  Han tilføjede, at vandstanden i bl.a. Sandomierz også er faldet, og at det værste af oversvømmelserne nu er overstået. Vejrudsigterne ser lovende ud de kommende dage med sol og tørvejr.

  Alarm i Swiniary Slubice

  Lidt før klokken 12 startede evakueringen af 160 borgere fra en landsby i Swiniary Slubice kommune, hvor Wisla oversvømmede byen i formiddag.

  Alarm i Lublin

  I Lublin kæmper de lokale og redningsarbejdere med at hindre flere oversvømmelser. Byen er allerede hårdt ramt, og arbejdet forstyrres af nysgerrige og turister, der blokerer for arbejdet med at forhindre nye ødelæggende oversvømmelser.

  Borgmesteren i Kazimierz Dolny, Gregory Dunjasja, har direkte givet folk ordre til at holde sig inden døre og følge myndighedernes anvisninger.

  Krakow

  Vandstanden i den sydlige del af Polen, bl.a. i Krakow som har været hårdt ramt af vandmasserne, er faldet. Der er stadig store oversvømmelser mange steder i området omkring Krakow, men vandet er alle steder på retur og vejrudsigterne ser lovende ud de kommende dage, men høj sol.

  Wroclaw

  Den selvsikre borgmester i Wroclaw fik ret, da han trods varsel om rekordhøj vandstand, lovede byens borgere at digerne ville holde med ’100 procents sikkerhed’. Han fik ret, Wroclaw er sluppet fra oversvømmelserne uden store skader.

  Det var den højeste vandstand der er målt i byen i mere end 30 år.