Chef for finanstilsynet fyret for korruption

finansministerpolenmateuszmorawiecki

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har tirsdag fyret chefen for Finanstilsynet i Polen (KNF) efter afsløringer om korruption. Arkivfoto.


WARSZAWA: Chefen for det polske finanstilsyn KNF er gået af, efter beskyldninger om korruption. Anklagen kommer fra en af Polens rigeste.


Det er ikke kun i Danmark der er problemer med tilsynet af landets finanser. Tirsdag måtte chefen for det polske finanstilsyn – KNF – Marek Chrzanowski – gå af efter et møde med Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

Afsløret tirsdag morgen

Regeringschefen havde indkaldt den polske vagthund overfor finansverdenen til et hastemøde, efter at anklagerne om korruption var på forsiden af Gazeta Wyborcza. Marek Chrzanowski har nære relationer til Polens præsident, Andrzej Duda.

40 millioner under bordet

Ejeren af den polske Getin Noble Bank, Leszek Czarnecki, havde i avisen fortalt, at chefen for finanstilsynet tilbød særlige ydelser, mod at modtage 40 millioner zloty. Bankejeren har endda en båndoptagelse, hvor han bliver tilbudt hjælp til at fremme bankens interesser for penge. Chrzanowski har afvist beskyldningerne, men efter et møde med Polens statsminister er han trådt tilbage. Han nægter at have tilbudt eller modtaget noget, der kan minde om bestikkelse. Han mener derimod, at det er et iscenesat angreb på ham for at miskreditere den polske finansverden.

Sagsanlæg på vej

Den nu afgåede chef for finanstilsynet er nu gået til sin advokat, for at anlægge sag mod de som er kommet med – ifølge ham selv – falske beskyldninger. En påstand, som det i al fald ikke lykkedes ham at overbevise regeringschefen om efter afsløringen.