Chopin 2010 fejres med over to tusinde events

  Den danske prinsegemal, Hans Kongelige Højhed prins Henrik, er protektor for Chopin 2010 i Danmark, som den polske ambassade i København har taget initiativ til. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den polske komponist Chopin fejres i anledningen af 200 året for hans fødselsdag under temaet Chopin 2010. Prins Henrik er protektor i Danmark.


  Det bliver til mere end 2.000 arrangementer verden over, når Polen hylder en af nationens store stoltheder, komponisten og klavertalentet Frederic Chopin.

  Chopin 2010

  Chopin blev født i Polen for 200 år siden i år, men flygtede til Frankrig da han var halvvejs gennem sit kun 39 år lange liv.

  Under temaet Chopin 2010 markeres 200 året for hans fødsel.

  Dansk komite

  Også i Danmark gøres der noget særligt i Chopin 2010.

  Polens ambassade i Danmark har nedsat en komite der skal koordinere aktiviteter i Danmark i anledningen af 200 året.

  Den danske prinsegemal Prins Henrik er protektor for Chopin 2010 i Danmark som desuden består af redaktør Knud Ketting, der er formand, Eva Maria Jensen, organist, Ulla Strømberg, museumsleder, Friedrich Gürtler, professor og pianist samt Joanna Tamborska, der kulturattaché ved den polske ambassade i Danmark.


  Nyt museum

  Et af højdepunkterne i Chopin 2010 året bliver åbningen af et nyt museum i Warszawa, som skal rumme alle Chopins værker og i billeder og lyd fortæller om hans liv, og betydning for musikken.

  Men Chopin 2010 byder også på teaterstykker, udstillinger, en animeret film om Chopin, en tegneserie om komponistens liv og meget andet.

  International komite

  Polen har sat alle sejl i forbindelse med Chopin 2010. Den polske præsident Lech Kaczynski er formand for den internationale komite, der desuden tæller premierminister Donald Tusk, udenrigsminister Radek Sikorski, kulturminister Bogdan Zdrojewski, filminstruktør Andrzej Wajda, komponisten og dirigenten Krzysztof Penderecki og mange andre fremtrædende polakker.

  Også blandt udlændinge i komiteen er der flere kendte ansigter.

  Manden der engang skulle være USA’s næste præsident, tidligere vicepræsident Al Gore, sidder også i komiteen for Chopin 2010 sammen med bl.a. Placido Domingo, Jose Manuel Barroso, Dang Thai Son og Fou Ts’ong.

  Dansk film?

  Den prisvindende danske filminstruktør og komponist, Søren Kragh-Jacobsen, har længe arbejdet på at lave en film om Chopins sidste otte måneder i Paris. Baggrunden for hans ønske er, at forene musik og film, og fordi han er meget betaget af Chopin og Chopins liv.

  Det var ikke muligt ved redaktionens slutning, at få bekræftet om Søren Kragh-Jacobsens Chopin film, der efter planen skal laves med Nimbus Film, bliver en realitet i forbindelse med Chopin 2010.