Dagbøder til Polen for ikke at følge EU-domstolen

EU-domstolen
EU-Domstolen fastholder at Polen skal nedlægge det særlige disciplinære kammer for højesteretsdommere. Det sker selv om Polen har foretaget ændringer, men det er ikke nok fastslår EU domstolen mandag. Arkivfoto.

LUXEMBOURG: Mandag har EU-domstolen idømt Polen dagbøder for ikke at følge EU-domstolens afgørelser. Flere sager kan være på vej.


EU-domstolen har mandag idømt Polen dagbøder på 2,3 millioner zloty (500.000 euro) for ikke at følge en dom fra domstolen der blev afsagt den 21. maj i år. Det oplyser næstformanden ved EU-domstolen, Rosario Silva de Lapuerta.

EU-domstolen hjælper Tjekkiet

I den konkrete sag er Polen blev dømt til at indstille arbejdet i Turow-minen, der ligger tæt på grænsen til Tjekkiet. Det er usikkerhed om miljøpåvirkning og vandstand, der har fået Tjekkiet til at kræve minen stoppet med hjælp fra EU-domstolen. Det er ikke truffet afgørelse i sagen, blot at Polen skulle indstille driften indtil en endelig dom var afsagt. Men den polske regering ignorerede dommen.

Statsminister: Ingen bøder til Polen

Tilbage i juni sagde statsminister Mateusz Morawiecki, at han er overbevist om, at Polen ikke vil blive udsat for økonomiske sanktioner i forbindelse med Turów-minen.

– På den ene side har vi meget stærke økonomiske, forsyningsmæssige og sociale hensyn. Det har vi fordi Turów-minen og kraftværket er en ekstrem vigtig del af hele det økonomiske system for os. – Vi vil løse denne tvist med Tjekkiet på i ro og mag, sagde regeringslederen dengang.

Turów-minen og kraftværket ejes af PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna, der er en del af PGE Polska Grupa Energetyczna. I 2020 forlængede den polske klima- og miljøminister

Tilladelse til 2026

Michał Kurtyka licensen til brunkulsudvinding i Turów med yderligere seks år indtil 2026. Tjekkiet kræver minen og kraftværket lukket. EU-domstolen har givet medhold til et midlertidigt stop.

Polen skal nu betale 500.000 euro om dagen, indtil arbejdet i minen stoppes.

LINK: Dommen fra EU-domstolen (engelsk)