Dagbøder til Polen for ikke at følge EU-domstolen

EU-domstolen
Polen vil ikke acceptere, at EU modregner bøder i de penge som den polske regering skulle modtage til andre formål. Arkivfoto.

LUXEMBOURG: Mandag har EU-domstolen idømt Polen dagbøder for ikke at følge EU-domstolens afgørelser. Flere sager kan være på vej.

LÆS  Polsk fagforening vil have EU-domstolen lukket

EU-domstolen har mandag idømt Polen dagbøder på 2,3 millioner zloty (500.000 euro) for ikke at følge en dom fra domstolen der blev afsagt den 21. maj i år. Det oplyser næstformanden ved EU-domstolen, Rosario Silva de Lapuerta.

EU-domstolen hjælper Tjekkiet

I den konkrete sag er Polen blev dømt til at indstille arbejdet i Turow-minen, der ligger tæt på grænsen til Tjekkiet. Det er usikkerhed om miljøpåvirkning og vandstand, der har fået Tjekkiet til at kræve minen stoppet med hjælp fra EU-domstolen. Det er ikke truffet afgørelse i sagen, blot at Polen skulle indstille driften indtil en endelig dom var afsagt. Men den polske regering ignorerede dommen.

Statsminister: Ingen bøder til Polen

Tilbage i juni sagde statsminister Mateusz Morawiecki, at han er overbevist om, at Polen ikke vil blive udsat for økonomiske sanktioner i forbindelse med Turów-minen.

– På den ene side har vi meget stærke økonomiske, forsyningsmæssige og sociale hensyn. Det har vi fordi Turów-minen og kraftværket er en ekstrem vigtig del af hele det økonomiske system for os. – Vi vil løse denne tvist med Tjekkiet på i ro og mag, sagde regeringslederen dengang.

Turów-minen og kraftværket ejes af PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna, der er en del af PGE Polska Grupa Energetyczna. I 2020 forlængede den polske klima- og miljøminister

Tilladelse til 2026

Michał Kurtyka licensen til brunkulsudvinding i Turów med yderligere seks år indtil 2026. Tjekkiet kræver minen og kraftværket lukket. EU-domstolen har givet medhold til et midlertidigt stop.

LÆS  Polens energiminister fyret efter intern uro

Polen skal nu betale 500.000 euro om dagen, indtil arbejdet i minen stoppes.

LÆS  Statsminister: Polen vil bygge tre atomkraftværker

LINK: Dommen fra EU-domstolen (engelsk)