Danmark har haft kontor i Gdansk siden år 1625

Danmarks ambassadør Ole Egberg Mikkelsen og den danske konsul i Gdynia Julian Skelnik med et eksemplar af den nye bog – omgivet af de historikere der har bidraget til bogen. Foto: UM/DK.

GDYNIA: Siden år 1625 har Danmark været repræsenteret i Gdansk. På initiativ af den danske konsul er historien om Danmarks-historiens anden udenlandske repræsentation nu udkommet i bogform.


Danmarks første udenlandske repræsentation blev etableret i Stockholm. Det var i 1621. Nummer to var i Gdansk blot fire år senere. Nu er mere end 300 års dansk repræsentation i Gdansk-området udkommet i bogform.

Historikere bag

Et team af dansk-polske historikere – anført af Arnold Kłonczyński og Dr. Piotr Paluchowski – har skrevet en bog på polsk om Danmarks næstældste udenlandske repræsentation. Bogen udkommer i 250 året for etableringen af den danske udenrigstjeneste.

Bogen blev præsenteret i denne uge i Gdansk, og Danmarks ambassadør i Polen – Ole Egberg Mikkelsen – var blandt talerne.

Han takkede det Dansk Kulturindsats, JYSK og Berendsen Textil for deres bidrag, men sagde også, at bogen næppe var blevet til noget, uden det store engagement fra den danske konsul i Gdynia, Julian Skelnik. Han er Danmarks længste fungerende danske konsul, og havde tidligere kontor på hovedgaden i Gdansk.

Bogens titel på dansk er: Historien om det danske Kongeriges repræsentation i Gdansk og Gdynia, og er udkommet på polsk.

LÆS TALEN: Ambassadør Ole Egberg Mikkelsens tale (engelsk)