Danmark og Polen 2014 – året der gik med polennu.dk

  polennu_dk_satte_ny_rekord_i_maj_2012_med_næsten_2_millioner_visninger_Polen_0

  polennu.dk version 2.0 blev introduceret i 2011. I begyndelsen af det nye år lanceres polennu.dk version 3.0, der får nyt og mere brugervenligst design, der er mere målrettede mod de enkelte platforme. Der kommer også langt flere indholdstyper i version 3.0, og der bliver foretaget en gennemgribende revision af vore faktatekster. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  KØBENHAVN: 2014 var et aktivt år for samarbejdet mellem Danmark og Polen, og antallet af polennu.dk læsere steg med 63 procent i forhold til 2013 .


  Interessen for Polen i Danmark steg markant i 2014.

  SE BILLEDER
  polennu.dk: 2014 med polennu.dk

  2014 var et godt år for det dansk-polske samarbejde, og der har næppe tidligere været så meget fokus på Polen i Danmark, som i det forgangne år. Sidstnævnte desværre ikke altid med de positive briller. Fjendebilleder om polakker der stjæler jobs, værktøj, piger, sociale ydelser eller ”dem der hopper rundt i jordbærmarkerne”, som en dansk statsministerkandidat har betegnet polakkerne, gengives fortsat af danske politikere og medier.

  Hård tone op til valg

  I valgkampen til Europaparlamentsvalget kunne flere danske politikere da heller ikke dy sig for at påstå, at polakker misbrugte det danske system og hævede børnepenge på stribe. En påstand der blev tilbagevist af realiteter, kompetent frembragt af Danmarks Radio. Debatten tog et så skingert omfang, at den polske ambassadør i Danmark Rafal Wisniewski skældte danskerne ud.

  LÆS OPSANG
  polennu.dk: Polsk ambassadør skælder ud på danskerne

  Politiker og mediers fordomme overfor polakkerne fik endnu en velfortjent lussing i 2014, da formanden for Dansk-polsk Ungdom i det rette forum på Folkemødet på Bornholm gav en opsang til danske politikere og medier, og formanden forsikrede, at hun skam også betalte sig eget tøj, som svar til statsministerkandidaten der talte om nedladende om polakker. Talen blev, og det er sjældent set, gengivet i sin helhed i Jyllands-Posten.

  LÆS TALEN
  polennu.dk: Kritik af medier og politikere på Folkemødet 2014

  Statsministerkandidater i Polen dummer sig også

  Men det var ikke kun danske politikere, der var med til at kaste grums på de dansk-polske relationer i 2014. Den polske statsministerkandidat fra det største oppositionsparti PiS, Jaroslaw Kaczynski sagde i december, at det var tilladt at være pædofil i Danmark, og selv om politikeren roste Danmark, så brugte han det som skræmmebillede overfor polakkerne, om tilstandene i det store farlige udland. Der er parlamentsvalg i både Polen og Danmark i år.
  Danmarks vågne ambassadør i Polen, Steen Hommel, havde straks taget til genmæle og krævet en forklaring af den polske statsministerkandidat, som ikke er kendt for at erkende fejl eller at svare på den slags breve. PiS-lederen har næppe svaret ambassadøren, men den danske ambassadør har til gengæld på kompentent vis, fået fastslået i de vigtigste polske medier, at det IKKE er tilladt at være pædofil i Danmark.Den nyvalgte formand for Dansk-polsk Ungdom, Poul Dose, tog også til genmæle i polennu.dk, TV2, Ritzau og i flere polske medier.

  polennu.dk har siden opsnuset, at baggrunden for udtalelsen fra Kaczynski, var at han havde læst på internettet at den seksuelle lavalder i Danmark er 12 år (den er 15 år, red.) – og det havde politikeren brugt til at konkludere, at det var tilladt at være pædofil i Danmark.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Kaczynski: Det er tilladt at være pædofil i Danmark

  Godt forhold trods debat

  Men trods danske og polske politikere og mediers uvidende skræmmekampagner, så har der aldrig tidligere været så mange gode relationer og samarbejde mellem Danmark og Polen, som der er nu. Og i forhold til tidligere sker det også i dag, at polakker og danskere tager til genmæle mod de ensidige og ukorrekte fordomme om polakker.

  SE BILLEDER
  polennu.dk: 2014 med polennu.dk

  Velkommen til Aarhus

  I januar bad Aarhus Kommune polennu.dk om at samle organisationer mellem Polen og Danmark, for at gennemføre en polsk fanzone under EM i håndbold. De polske deltagere skulle bo og spille i Aarhus. Trods mange logistiske udfordringer i Aarhus, så var Polen og de polske fans velkomne i Aarhus, og flere af de lokale udtrykte endda, at havde det ikke været for polakkerne, var der ikke den samme feststemning. I fanzonen og forud for Polens kampe, kunne interesserede gratis få malet rød og hvide streger på kinder af søde unge dansk og polske drenge og piger. Der blev også solgt rød/hvide fanobjekter, vist polske film, holdt pressemøder, uddelt polske smagsprøver, brochurer og meget andet. Det var Dansk-polsk Ungdoms største event, og med støtte fra Polens Turistorganisation, Gdansk-regionen, Polens Filminstitut, polennu.dk og andre danske og polske aktører. I Aarhus var den ingen fordomme overfor polakkerne, som med dansk støtte havde hjemmebane fordel i Aarhus. Fanzonen var formentlig det enkelte event nogensinde, der har givet Polen den bedste omtale i de danske medier.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polen støtter Danmark i aften

  Polske film i Danmark

  Også på det kulturelle område er der sket nye ting i det forgangne år. På filmområdet er der en lang tradition for samarbejde mellem Polen og Danmark. Et af eksemplerne er den Oscar-nominerede dansk-polske filmproduktion Ida, der fik dansk premiere i november. Også filmen af Wajda om Lech Walesa kom til de danske biografer. Italiensk fødte Maja Giannoccaro, der også arbejder som fotograf for polennu.dk, tog initiativ til en ny forening, Dansk-polsk Film og sikrede dansk tema på Polens største filmfestival Gdynia Filmfestival, hvor filmfolkene Anders Refn, Rumle Hammerich og Ole Østergaard deltog, sammen med den danske ambassadør i Polen, Steen Hommel. En festival der har ført til øget kontakter mellem Danmark og Polen, og siden har foreningen været aktiv i polske filmforevisninger i Danmark, herunder en premierefilm Kebab og Horoskop fra Gdynia Filmfestivalen. Det var den danske filmmand og forfatter, Ebbe Preisler, der stod for udvælgelsen af de danske film til festivalen i samarbejde med den polske ledelse.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Danske film på Polens største festival

  Jubilæernes år

  Det var også et stort jubilæums år for Polen. 10 året for optagelse i EU, 15 året for medlemskabet af NATO og 25 året for Polens selvstændighed, markeret ved de første delvist frie valg i Polen den 4. juni 1989. polennu.dk deltog i flere events i den forbindelse, bl.a. i samarbejde med mediekoncernen Berlingske, hvor der blev holdt en 10 års EU-konference med bl.a. tidligere udenrigsminister Per Stig Møller. Polens ambassade bakkede op om arrangementet med en efterfølgende reception.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Dansk markering af Polens 10 år i EU

  LÆS LEDER
  polennu.dk: Fred i Europa er ikke en selvfølge

  Flere læsere

  Interessen for Polen i Danmark kunne også aflæses på internettet. I al fald oplevede polennu.dk nye besøgsrekorder i det forgangne år. December blev den måned der slog den gamle rekord fra juni 2012, hvor Polen og Ukraine var værter for EM i fodbold. Dengang var der 2,4 million visninger, i december var der 2,6 millioner. I forhold til 2013 oplevede polennu.dk en fremgang på 66 procent, fra 15,5 millioner visninger i 2013 til 23,4 millioner visninger i 2014. I tallene er ikke medregnet apps, Facebook og Twitter.

  Redaktionen takker de mange læsere for opmærksomheden, og ønsker alle et godt nytår.

  SE TAL
  Facebook: polennu.dk – Besøgstal siden 2008