anders_samuelsen_jens_moerch_polen
KØBENHAVN: Trods en udenrigsministers udtalelser om det modsatte, så støtter Danmark nu også EU artikel 7-processen mod Polen.

For godt en uge siden, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen til dagbladet Politiken, at Danmark ikke vil støtte en såkaldt artikel 7-sag eller andre sanktioner mod Polen. Men så skete der noget i Bruxelles onsdag.

Artikel 7 indledt

EU-kommissionens næstformand Frans Timmermans meddelte nemlig, at der vil blive indledt en artikel 7 proces mod Polen for overtrædelse af de demokratiske spilleregler. Det kræver et flertal blandt de 27 medlemslande på 4/5 for at processen kan indledes, og i sidste ende kræver det enstemmighed blandt landene,at fratage Polen stemmeretten i EU, som den hårdeste sanktion der kan ramme et medlemsland.

Men onsdag aften lød der nye toner fra Danmarks udenrigsminister. I en skriftlig meddelelse siger Anders Samuelsen nu:

– Det er rigtig trist, at vi er kommet hertil. For os er målet at beskytte de grundlæggende retsstatsprincipper og demokratiske værdier i hele EU. Jeg håber, at aktiveringen af artikel 7 kan føre til en fornyet dialog mellem den polske regering og kommissionen, udtaler Anders Samuelsen.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Udenrigsministeren har ikke forstået alvoren i Polen

Polens regering har gennem to år ignoreret alle EU indsigelserne mod de anti-demokratiske tilstande i landet, og selv om Polen har fået ny statsminister, så er det intet der tyder på nogen kursændring i Warszawa.

Love sat i kraft

Onsdag fejrede Polens præsident Andrzej Duda besked om artikel 7, ved at underskrive de to mest kontroversielle love, som han ellers stoppede i sommer da polakkerne gik på gaden.

Polen har nu tre måneder til at rette op på de kritiske forhold, hvilket er blevet afvist i Warszawa.