Danmark støtter hård EU-straf til Polen

  anders_samuelsen_jens_moerch_polen

  Det er ikke kun skatteforhold der har fået den danske udenrigsminister til at skifte mening op til jul. Anders Samuelsen ville ikke støtte sanktioner mod Polen tidligere på måneden. Onsdag meddelte han så dansk officiel støtte til den såkaldte EU-artikel 7-proces. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Trods en udenrigsministers udtalelser om det modsatte, så støtter Danmark nu også EU artikel 7-processen mod Polen.


  For godt en uge siden, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen til dagbladet Politiken, at Danmark ikke vil støtte en såkaldt artikel 7-sag eller andre sanktioner mod Polen. Men så skete der noget i Bruxelles onsdag.

  Artikel 7 indledt

  EU-kommissionens næstformand Frans Timmermans meddelte nemlig, at der vil blive indledt en artikel 7 proces mod Polen for overtrædelse af de demokratiske spilleregler. Det kræver et flertal blandt de 27 medlemslande på 4/5 for at processen kan indledes, og i sidste ende kræver det enstemmighed blandt landene,at fratage Polen stemmeretten i EU, som den hårdeste sanktion der kan ramme et medlemsland.

  Men onsdag aften lød der nye toner fra Danmarks udenrigsminister. I en skriftlig meddelelse siger Anders Samuelsen nu:

  – Det er rigtig trist, at vi er kommet hertil. For os er målet at beskytte de grundlæggende retsstatsprincipper og demokratiske værdier i hele EU. Jeg håber, at aktiveringen af artikel 7 kan føre til en fornyet dialog mellem den polske regering og kommissionen, udtaler Anders Samuelsen.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Udenrigsministeren har ikke forstået alvoren i Polen

  Polens regering har gennem to år ignoreret alle EU indsigelserne mod de anti-demokratiske tilstande i landet, og selv om Polen har fået ny statsminister, så er det intet der tyder på nogen kursændring i Warszawa.

  Love sat i kraft

  Onsdag fejrede Polens præsident Andrzej Duda besked om artikel 7, ved at underskrive de to mest kontroversielle love, som han ellers stoppede i sommer da polakkerne gik på gaden.

  Polen har nu tre måneder til at rette op på de kritiske forhold, hvilket er blevet afvist i Warszawa.