Danmarks hovedstad vil have danske overenskomster

  Frank_Jensen_med_prinsesse_0

  Overborgmester i København, Frank Jensen, vil social dumping til livs. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Overborgmester Frank Jensen vil kræve af leverandører til kommunen, at deres medarbejdere arbejder efter danske overenskomster.


  Den københavnske overborgmester Frank Jensen, vil gerne stille krav om, at alle kommunens leverandører skal indgå dansk overenskomst, for at sikre at de betaler det samme i løn, skriver Berlingske Business.

  Social dumping

  – Det er social dumping, hvis en virksomhed aflønner under hovedoverenskomstens niveauer for mindsteløn og pension, siger Frank Jensen til Berlingske Business.

  – Derfor så jeg gerne, at leverandørerne også skulle være omfattet af den samme overenskomst, men det forhindre EU’s udbudsregler desværre, siger Frank Jensen. I dag kræver kommunen, at alle leverandørerne betaler efter 3F’s mindsteløn.

  – Desværre kan vi i dag kun kræve, at leverandørerne aflønner på overenskomstniveau. Det forsøger vi at håndhæve så godt vi kan. Vi skal beskytte de lønvilkår, vi har kæmpet os til de sidste 100 år, siger Frank Jensen.

  Mere kontrol

  Københavns Kommune har hyret et eksternt firma, til at kontrollere at kommunens underleverandører overholder det danske overenskomstniveau.

  – Social dumping er noget svineri. Vi har siden 2011 stillet krav om, at vores leverandører og underleverandører følger de niveauer for mindsteløn og pensioner, som ligger i hovedoverenskomsten på området. Kædeansvar er med til at sikre, at det bliver overholdt, og det sikre vi også ved at gennemføre kontroller ude på arbejdspladserne. Vi vil ikke have, at der går ansatte rundt, som får mindre end mindstelønnen i overenskomsten på området, og snyder i skat, siger overborgmesteren til Berlingske.

  Stor arbejdsplads

  Københavns Kommune er med 42.000 ansatte en af Danmarks største arbejdspladser. Kommunen har anlægsinvesteringer for 11,5 milliarder de næste fire år.

  Social dumping

  På en konference i LO-hovedkvarteret om arbejdskraft fra Central-og Østeuropa sagde Polens ambassadør Rafal Wisniewski, at et lønniveau under de danske overenskomster, ikke er social dumping.

  Social dumping har været en stor del af den danske kommunal valgkamp. Der er valg til kommuner og regioner i Danmark tirsdag.