Dansk arbejdskraft er fire gange så dyr som polsk

  På Fiat-fabrikkerne er lønningerne også steget det seneste år, men Polen er stadig konkurrencedygtig, viser ny rapport. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Lønningerne er steget markant i Polen sidste år, men polakkerne hører stadig til blandt de billigste i EU, viser ny opgørelse.


  Trods lønstigninger og fremgang for Polens veluddannede arbejdsstyrke, er polsk arbejdskraft fortsat den sjette billigste indenfor EU.

  Tallene kommer fra en ny rapport, der også fastslår at dansk og svensk arbejdskraft er fire gange dyrere end den polske, skriver det polske dagblad Dziennik Gazeta.

  Stigning sidste år

  I 2008 var de gennemsnitlige månedlige udgifter til en lønmodtager for en arbejdsgiver i Polen 3.986 zloty.

  I 2009 var den månedlige omkostning steget til 4.178 zloty. 80 procent af udgifter er direkte løn, mens de resterende 20 procent er øvrige relaterede omkostninger. Opgørelsen er lavet af polske Sedlak & Sedlak.

  På trods af lønstigningerne i Polen, er polske medarbejdere fortsat blandt de mindst omkostningskrævende i EU.

  Fem er billigere

  Kun arbejdstagere fra Slovakiet, Litauen, Letland, Rumænien og Bulgarien koster mindre end deres polske kolleger. Lønningerne er højere i flere tidligere kommunistlande som Tjekkiet, Ungarn og Estland.

  Udgiften til arbejdskraft i Slovenien er overraskende 40 procent højere end i Polen, mens omkostningerne til en medarbejder i Luxembourg, Sverige og Danmark, er fire gange højere end i Polen.