Dansk forsinkelse: Ingen norsk gas til Polen endnu

Baltic Pipe
Der løber gas gennem Baltic Pipe, men aftalen om norsk gas gennem ledningen lader vente på sig. Byggeriet i Danmark er ramt af tekniske udfordringer og bliver forsinket, meddeler Energinet onsdag. Arkivfoto.

VARDE: En dansk forsinkelse på en modtagerterminal, betyder at leverancen af norsk gas til Polen med Baltic Pipe bliver forsinket.


Baltic Pipe gasledningen mellem Danmark og Polen er åbnet. Men der er fortsat ikke norsk gas gennem ledning. Onsdag middag har Energinet meddelt at modtagerterminalen i Nybro ved Varde er ramt af tekniske udfordringer, og at igangsætningen nu sker i to faser.

Der var endnu to uger, får modtageterminalen i Nybro er klar til brug. Modtageterminalen for gas fra den norske gasrørledning Europipe II skulle efter planen i gang torsdag.

Nu sker det af to omgange, meddeler Energinet: 1. november 2022 forventes idriftsættelse med halvdelen af den totale kapacitet (6.700 MWh/h). Den fulde idriftsættelse vil finde sted senere. Den endelige dato meddeles senere, oplyser Energinet.

Nye planer for norsk gas

– Vi har fortsat store, tekniske udfordringer på det komplekse anlæg i Nybro, blandt andet med IT-systemer og med de vigtige kontrol- og sikkerhedssystemer. Derfor kan vi desværre ikke gå i drift torsdag, som vi havde planlagt. Vi anser det nu for en realistisk løsning, at vi må begynde med en delvis idriftsættelse, siger Torben Brabo, Energinets direktør for Internationale Relationer.

Baltic Pipe i gang

Forsinkelsen i Danmark får ikke betydning for gasmængden til Polen. Baltic Pipe blev som planlagt sat i drift med delvis kapacitet den 1. oktober, og siden er polakkerne blevet forsynet med gas gennem den nye gasrørledning. Gassen kommer blandt andet fra det øvrige, europæiske gassystem og fra den danske del af Nordsøen.