Dansk-polsk litteratur fremstød på Christiania cykel

Christiania-cykel
En Christiania cykel er omdrejningspunktet for Tour de Book, som er et dansk-polsk fremstød for litteratur. Turen begyndte på Bornholm og slutter i Swinoujscie tirsdag. På cyklen ses Søren Nexø Jensen fra Neksø Motion Cykel Club. Foto: StudioJOT.

BORNHOLM: Seks dage langt dansk-polsk litteratur fremstød på Christiania cykel. Fra Bornholm i Danmark til Swinoujscie i Polen.


Cyklen er ladet med bøger. En Christiania cykel er udgangspunktet for en seks dage lang cykeltur fra Danmark til Polen. I ladcyklen er der bøger – og hele turen hedder ”Book-Bike on Tour, Bornholm – Swinoujscie.

I den specialdesignede Christiania cyklen er der danske og polske bøger, som findes på både polsk og dansk. Turen er en slags stafet, hvor forskellige mennesker tramper i pedalen på et stykke af turen.

Ideen er, at forskellige mennesker deltager i en slags stafet, hvor der skal ydes pedalkraft. Initiativtagerne er danske Jacob Dammas og polske Jozefina Jarmuzewska, der driver et firma og en organisation med kontor i København og Warszawa, hvor de udvikler og producerer dokumentarfilm og kulturprojekter.

Christiania
Jacob Dammas og Jozefina Jarmuzewska er initiativtagere til det dansk-polsk litterære projekt. Foto: StudioJOT.

Stafet med Christiania cykel

Turen begyndte fredag i Nyker og fortsatte til Rønne, Svaneke, Østermarie og retur igen til Rønne. Herfra går turen via Ystad til Swinoujscie, havnebyen i det nordvestlige Polen. Undervejs har der været indlagt stop med præsentation af de medbragte bøger til forskellige events.

Turen blev indledt af frivillige ryttere fra Nexø Motion Cykel klub, og sidste på dagen var Polens ekspert Anna Werenberg gæst hos William Dams boghandel på torvet i den bornholmske hovedstad.

Samtale om Kold Krig

Anna Werenberg har oversat Maria Nurowskas bog: Min ven forræderen – om den polske oberst og afhopper Ryszard Kukliński, der samarbejdede med CIA under den Kolde Krig. Werenberg er forsker hos Langelandsfortet, og har tidligere arbejdet på den danske ambassade i Polen og den polske ambassade i Danmark. Anna Werenberg er også tidligere journalist hos polennu.dk.

Anna Werenberg var i samtale med Lave K. Broch, der er museumsleder for Bornholms Forsvarsmuseum, om bogen. Lørdag fortsatte turen til Svaneke, hvor forfatter og tidligere Tour de France-kommentator Jørgen Leth var med på en telefonforbindelse.

Anna Werenberg
Forsker Anna Werenberg i samtale med Lave K. Broch, der er museumsleder for Bornholms Forsvarsmuseum, om bogen: Min ven forræderen. Foto: StudioJOT.

Søndag er Christiania cyklen og teamet i Østermarie og mandag går turen mod Ystad. Mandag går rejsen med hurtigfærgen til Ystad og med natfærgen over Østersøen til Swinoujscie i Polen.

Direktør for Dansk Kulturinstitut

Turen afsluttes i Swinoujscie, hvor den tidligere direktør for Dansk Kulturinstitut i Polen, Bogusława Sochańska deltager. Hun har oversat mange værker til polsk, herunder H. C. Andersen, som hun også har modtaget flere priser for. Sochańska er ekspert i dansk litteratur og kultur.

Swinoujscies borgmester afslutter turen ved at cykle den sidste distance.

FØLG TUREN HER

Den særligt ombyggede Christiania cykel rummer blandt andet følgende værker:

Carl Nielsens selvbiografi: Min fynske barndom – H.C. Andersens værker: Billedbog uden billeder og Konen med æggene. Olga Tokarczuks roman: Rejsende – Stanisław Lem: Solaris – Leopold Tyrmand: Den onde mand – Frances A. Østerfelt & Anja C. Andersen: Marie Curie – et lys i mørket – Inger Christensen: Digtsamlingen Alfabet – Maria Nurowska: Min ven forræderen.

Partnere

Projektet støttes af Danmarks ambassade i Warszawa, og folkene bag har samarbejdet med lokale boghandlere, forlag, cykelforeninger, museer, Christiana Bikes, Bornholm Hotels, Eryk og Swinoujscie by.