Dansker samler modstand til russisk-tysk gasledning

  jeppe_kofod

  Formanden for de danske socialdemokrater Jeppe Kofod samler opbakning til et forbud mod at bygge gasledningen Nordstream II mellem Tyskland og Rusland. Arkivfoto.


  RØNNE: Medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod har samlet opbakning til en appel om at stoppe den planlagte nye tysk-russisk gasledning.


  I en henvendelse til Europa-Kommissionens formand Juncker og EU-præsident Donald Tusk beder 64 medlemmer af Europa-Parlamentet fra 21 lande nu EU-ledelsen om at stoppe Nordstream II. Den skal efter planen forsyne Tyskland med russisk gas uden om Polen og Ukraine.

  I brevet kræver de en fuldstændig afvisning af Nord Stream II-projektet. Det sker efter at EU-Kommissionens har bekræftet at man vil indgå i forhandlingerne om gasprojektet. Forhandlingerne er indledt efter dansk ønske.

  En dårlig ide

  – Uanset om man anlægger et sikkerhedspolitisk, energipolitisk, klimapolitisk eller udenrigspolitisk perspektiv på den her gasledning, så er det en eklatant dårlig og farlig idé. Derfor er der også kun én rigtigt beslutning, og det er at give russerne et høfligt, men bestemt nej, forklarer Jeppe Kofod, gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet.

  Storpolitik

  Det er ifølge Jeppe Kofod, og de 64 europaparlamentarikere der har skrevet under på hans brev, afgørende at lægge pres på Kommissionsformand Juncker og Præsident Tusk for at forsøge at få projektet taget helt af bordet.

  – Det her er ikke et energiprojekt som så mange andre. Det er storpolitik, og derfor er det også vigtigt for os at signalere overfor både den danske regering og for EU-toppen, at man har opbakning i Europa-Parlamentet til en kontant linje og en klar afvisning, lyder det fra Jeppe Kofod, MEP (S).

  Direkte tone

  Fællesbrevet, som er ualmindeligt direkte i sin tone, advarer blandt andet om at Rusland med Nord Stream II ville få mulighed for helt at afskære en række EU-lande for livsnødvendige gasforsyninger.

  Samtidig påpeger de 65 europaparlamentarikere, at det russiske styre har en lang række pletter på samvittigheden, som man ikke bør præmiere ved at give dem tilladelse til at føre nye gasledninger gennem hverken dansk eller europæisk territorium.

  Invasion og annektering

  Som eksempel herpå nævnes blandt andet Ruslands ulovlige invasion og annektering af Krim-halvøen, forsøg på påvirkning af demokratiske valg og det vedholdende propaganda og mis-informationsprogram som Rusland opretholder mod vestlige interesser.