Den polske præsident siger nej til dele af sundhedsreform

  polish-hospital

  Præsidenten vender sig mod privatisering i sundhedssektoren. Arkivfoto.


  En sundhedsreform fra den polske regering er blevet mødt af modstand fra præsident Lech Kaczynski. Han har nedlagt veto mod tre ud af seks lovforslag.


  Den polske regering har med seks lovforslag lagt op til en reform af landets sundhedssystem. Tre af forslagene er indtil videre blevet stoppet af veto fra præsident Lech Kaczynski.

  Et af de forslag, præsidenten har vendt sig imod, ville have ført til, at offentlige hospitaler og sundhedscentre var blevet omdannet til virksomheder.

  Forslaget ville have gjort det muligt for hospitalerne fungere på kommercielle vilkår. Blandt andet ville de få mulighed at optage lån til for eksempel at købe nyt udstyr.

  Ja til patientrettigheder

  Præsidenten begrundede sin beslutning om at nedlægge veto med, at sundehedsektoren efter hans mening ikke skal drives på det frie markeds vilkår.

  Lech Kaczynski ville heller ikke acceptere et forslag, der betød ændringer i de ansattes arbejdsvilkår.

  Præsidenten satte til gengæld sin underskrift under tre andre love, som blandt andet handlede om patientrettigheder og sundhedsrådgivning.

  Modstand fra læger, ansatte og patienter

  Læger, fagforeninger og talsmænd for patientforeninger har vendt sig mod reformen. Efter deres mening er den skadelig for samfundet, fordi den vil undergrave den frie og lige adgang til sundhedssystemet.

  Sundhedsminister Ewa Kopacz siger til Polski Radio, at regeringen nu må i gang med at overveje, hvordan den kan modernisere sundhedsvæsnet og finde måder at hjælpe hospitaler med aktuelle, økonomiske problemer.