Det Kongelige Teater i København flytter til Polen

  kongelige_teater_københavn_polen_polennu

  Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv i det indre København forbliver scene for danske og udenlanske forestillinger, men teatret og personalet får daglig base i den polske by Poznan. Billetlugerne på Kongens Nytorv lukker også, og efter nytår kan der kun købes billetter via internettet. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Skuespillere, musikere og andre faggrupper på det Kongelige Teater i København skal fremover arbejde i Poznan i Polen.


  For at opnå besparelser og for at skabe attraktive forhold for blandt andet skuespillere og musikere, så flytter det Kongelige Teater til Polen i løbet af i år, mens forestillingerne fortsætter som planlagt i København, oplyser borgmesterkontoret i Poznan.

  Royalt besøg

  Aftalen om udflytningen af det Kongelige Teater er sket i forbindelse med forberedelserne til det royale besøg i Polen i maj, hvor Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary besøger Warszawa og Szczecin.

  Forestillinger bliver

  – Vi har tilbudt så gunstige forhold til det danske teater, at de ikke kunne sige nej – og vi er stolte over, at netop det Kongelige Teater har valgt Poznan, da vi også er en gammel konge by, siger Pawel Wozniak fra Investeringskontoret i Poznan regionen til polennu.dk.

  Million besparelser

  – Udflytningen vil, ifølge vores oplysninger, bibringe teatret to-cifrede millionbesparelser i forhold til de nuværende omkostninger i Danmark, siger investeringschefen. Det Kongelige Teater har ligget på Kongens Nytorv i København siden 1748.

  Økonomizoner

  – Det tilbud som det Kongelige Teater har accepteret, har vi kun kunnet give, fordi vi er i en særlig økonomisk zone, der er støttet af EU, og hvor vi må støtte lidt mere end det ellers er tilladt i EU, siger investeringschefen. Han oplyser desuden, at det Kongelige Teater har opnået skattefrihed i de første tre år.

  Kontroversielt

  Investeringschefen ved godt at udflytning af danske arbejdspladser til Polen er et kontroversielt politisk emne i Danmark for tiden, men han ser ingen grund til at gå stille med dørene, og han synes heller ikke, at der er nogen grund til, at det Kongelige Teater i Danmark gør det.

  – Vi er glade for de danske virksomheder, og i forvejen er vi hjemsted for Carlsbergs globale bogholderier, siger Pawel Wozniak, der tilføjer at byens universitet også har dansk-studier.

  Først teater og opera

  Ifølge kilder tæt på polennu.dk er det planen at det Kongelige Teater først flytter produktionerne indenfor teater og opera, og senere også koncertforberedelserne. Polske lyd og lys teknikkere er meget dygtige, og langt billigere end deres danske kolleger, der er omfattet af gamle lukrative overenskomster. Det Kongelige Teater forventer også spare millionbeløb på catering, regi og leveomkostninger til de store teams til forestillingerne.

  Forestillinger i København

  Det er planen, at det personale der deltager i forestillingerne i København, flyves ind til København, og i andre tilfælde – hvor budgetterne er mere trængte – transporteres kunstnerne i busser fra Poznan, som kun ligger få timers kørsel fra grænsen til Tyskland.

  Store medarbejderfordele

  Selv om det umiddelbart er det Kongelige Teater der sparer mest, så er der også store fordele for medarbejderne. Petro Buzek fra fagforeningen Solidarnosc Cultura siger:

  – De fordelagtige fradragsordninger i EU betyder, at medarbejderne – uanset om de flyver eller kører i egen bil – er berettiget til et kørselsfradrag, der langt overstiger deres lønninger. På den måde får de penge tilbage i skat, kontanter direkte i hånden. Og medarbejdere der har deres udgangspunkt fra Polen, kan dermed også få børnepenge fra både Danmark og Polen på samme tid, siger fagforeningsformanden.

  En skuespiller, der ønsker at være anonym og som arbejder på det Kongelige Teater, er glad for planerne. Til polennu.dk siger hun:

  Svært i Danmark

  – Det er svært at få dagpenge som skuespiller i Danmark – det danske system er ikke indrettet til folk som musikere og skuespillere med deltidsjob – dem kan systemet ikke håndtere. Derfor er det også en gevinst for os, at vi nu langt mere uhindret kan få adgang til sociale ydelser i to lande.

  – I Polen ved man godt, at det er vigtigt at satse på kulturen – og der kan vi nemt få dagpenge og andre ydelser efter danske takster, f.eks. børnepenge – og endda oppebære retten, hvis vi flytter tilbage til Danmark. I Polen er det også ok at få sorte penge, bare man er en kreativ person (musiker, gøgler, artist o.lign., red.), der ikke er alt for rig, siger den danske skuespiller til polennu.dk.

  Nedskæringsramt teater

  Det har trods flere forsøg mandag aften ikke været muligt at få en kommentar fra det Kongelige Teater, der igennem de senere år har været hårdt ramt af krav om nedskæringer fra danske politikere.