Digteren Yahya Hassan nomineret til pris i Polen

  Yahya_Hassan_på_polsk_digte

  Digteren Yahya Hassan er en kendt mand i de danske medier. Nu er han nomineret til en frihedspris (European Poet of Freedom Award) i Polen. Arkivfoto.


  GDANSK: Den danske succesdigter Yahya Hassan med palæstinensisk baggrund, er nomineret til en frihedspris i Polen for sin digtsamling ’Yahya Hassan’ (2013).


  Den kontroversielle 20-årige danske succesdigter Yahya Hassan’s digtsamling: ’Yahya Hassan’ fra 2013 er nomineret til en europæisk frihedspris (European Poet of Freedom Award) i Gdansk.

  LÆS MERE
  Eksternt link: European Poet of Freedom Award 2016

  Med dansk pas

  Hans forældre kom fra Palæstina og Libanon i 1980, og han betegner sig selv som en statsløs palæstinenser med dansk pas. Han har modtaget adskillige danske og internationale priser, og hans digtsamling satte ny rekord i Danmark med et salg på over 100.000 eksemplarer på bare to måneder.

  Religiøs opvækst

  Yahya Hassan voksede op i et religiøst hjem i en Aarhus forstad, men tog afstand fra islam. Han har udtrykt sin afstandtagen gennem digtene, og har fået mange fjender i mange grupperinger. Han har i lange periode været beskyttet af dansk politi, men han har nu fraskrevet sig beskyttelsen. Men han har – efter eget udsagn – mange fjender der vil ham til livs, og han går normalt med stik eller skudsikker vest.

  Stærk oversætter

  Yahya Hassan’s digtsamling er oversat til polsk af den prisvindende litteraturkritiker, oversætter og leder af Det Danske Kulturinstitut i Warszawa, Boguslawa Sochanska. Den anerkendte dansk-polske kulturekspert har også arbejdet som kulturattache på Polens ambassade i København, ligesom hun har oversat flere af H. C. Andersens værker til polsk.

  Gdansk bag pris

  Det er bystyret i Gdansk der uddeler prisen, og den endelig vinder af årets frihedspris (European Poet of Freedom Award) udpeges på en litterær festival i byen fra den 17. – 19. marts.