DNA bevis afslutter jagten på polsk astronoms grav

  Polsk_videnskabsmand_Nicolaus_Copernicus

  Nicolaus Copernicus (Kopernikus) fastslog, at Jorden ikke er universets centrum, men derimod solen. Han fik aldrig anerkendelse for sin teori. Arkivfoto polennu.dk.


  Mysteriet om, hvor den polske astronom Nicolaus Copernicus (Kopernikus) blev begravet, er endeligt løst. DNA fra en tand og to totter hår leverer beviset.


  DNA undersøgelser af en tand og to totter hår har afsluttet 200 års jagt på den polske astronom Nicolaus Copernicus (Kopernikus) grav.

  Marie Allen fra universitetet i Uppsala i Sverige har sammenlignet DNA fra to totter hår fundet i en bog, som tilhørte Copernicus, med materiale fra en tand fundet i en grav i katedralen i Frombork i det nordlige Polen.

  Bogen “Calendariun Romanum Magnum” blev sammen med andre bøger, der havde tilhørt Copernicus, bragt til Sverige i forbindelse med 1700-tallets krige mellem Polen og Sverige.

  Rystede verden

  Copernicus (1473 – 1543) rystede verden, da han erklærede, at Jorden ikke er Universets centrum. Han døde uden at vide, om hans teori var rigtig.

  Hvor hans sidste hvilested lå, har indtil nu været et mysterium. Polske, franske og tyske arkæologer har i 200 år ledt efter graven.

  Tand løste gåden

  I 2005 fandt den polske arkæolog Jerzy Gassowski et kranium under gulvet i katedralen i Frombork.

  Med hjælp fra det nationale polske politi rekonstruerede forskere et billede af den mand, kraniet sttammede fra. Billedet kunne ligne en ældre udgave af Copernicus. Han blev som yngre portrætteret flere gange.

  Det endelige bevis kom, da resultatet af DNA analysen forelå i torsdags.