DOM: Polen skal straks stoppe udvidelse af kulmine

EU-domstolens dommere
Selv om Polen har besluttet af nedlægge det særlige disciplinærkammer, så er der ingen penge på vej til Polen, før den politiske kontrol med dommerne er væk. Arkivfoto.

LUXEMBORG: EU-domstolen har afgjort at Polen skal stoppe udvidelsen af en kulmine tæt ved den tjekkiske grænse.


Kulmine skal lukkes: EU-domstolen har besluttet, at Polen skal stoppe udvidelsen af Turow-kulminerne i det sydvestlige Polen og tæt på grænsen til Tjekkiet. Det sker efter en klage fra tjekkerne, der mener at udvindingen af kul på den polske side af grænsen, betyder lavere grundvands niveau.

Det har EU-domstolen fredag givet Tjekkiet medhold i, og har afgjort, at udvidelsen skal stoppes indtil de tekniske forhold, er nærmere klarlagt.

Kulmine dom udløser vrede

I Warszawa har dommen om kulminen udløst vrede, og den betegnes som “skandaløs”, på det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Michał Wójcik siger på vegne af den polske regering:

– Det er en skandale. De sociale og økonomiske omkostninger kan blive enorme. Udvindingen ved Turow minen har stået på i årtier, siger Wojcik til PAP.

Flere polske nyheder på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LINK: EU-domstolen kræver stop for kulmine