Donald Tusk kan blive Polens næste præsident

  donald_tusk_sopot_2017
  Donald Tusk har grund til at finde det store smil frem. I en ny måling er hans parti, Borgernes Platform (PO) foran Kaczynskis Forenet Højre (Lov og Retfærdighedspartiet – PiS). Det er ikke sket siden april 2015, så det er første gang siden Kaczynski kom til magten. Arkivfoto.

  Donald Tusk, der blev 60 år i sidste uge, er blevet mere populær i Polen efter at den polske regering har undladt at støtte ham som EU præsident, og efter at myndighederne har indkaldt ham til afhøringer. Inden det skete var Donald Tusk ikke imponerende populær i Polen efter to perioder som statsminister. Foto: TVN24.


  WARSZAWA: Hvis der var præsidentvalg i Polen i dag, ville tidligere statsminister Donald Tusk vinde over den siddende præsident Andrzej Duda.


  Hvis der var præsidentvalg i Polen i dag, og hvis det var anden valgrunde mellem tidligere statsminister Donald Tusk og den nuværende præsident Andrzej Duda, så ville Tusk vinde.
  Det viser en ny undersøgelsen der er gennemført af Millward Brown Kantar SA for de polske medier FAKTY, TVN og TVN24.

  Hver anden

  Donald Tusk ville opnå 50 procent af stemmerne, mens præsident Andrzej Duda må nøjes med opbakning fra 45 procent af polakkerne. Fem procent ville ikke stemme på nogen af de to kandidater.

  Præsidentkandidat?

  Donald Tusk, der imod den polske regerings vilje er EU præsident frem til december 2019, ventes at stille op mod Andrzej Duda til præsidentvalget i 2020. En polsk præsident vælges for fem år ad gangen.

  Ingen kandidater

  Det skal dog for god ordens skyld understreges, at Donald Tusk ikke har meddelt om han stiller op til valget, ligesom Andrzej Duda heller ikke har meddelt om han genopstiller. Men det vil være det mest sandsynlige scenarie op til præsidentvalget om tre år.

  Undersøgelsen blev gennemført den 24. og 25. april.