Donald Tusk mægler mellem Tyskland og Frankrig

De tre topfolk den franske præsident Emmanuel Macron, den tyske kansler Olaf Scholz og den polske statsminister og tidligere EU-præsident, Donald Tusk. Foto: KPRM.

BERLIN: Klokken 14 begyndte topmødet mellem regeringscheferne fra Tyskland, Frankrig og Polen. Donald Tusk skal være mægler.


 

Donald Tusk har rollen som mægler mellem Tyskland og Frankrig, i et topmøde der begyndte klokken 14.00 hos den tyske kansler. Deltagerne er Frankrigs præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Olaf Scholz. De to ledere er kommet på kant med hinanden, og derfor blev mødet indkaldt med kort varsel, selv om det af nogle medier betegnes som et almindeligt møde i Weimar-landene. Den erfarne polske statsminister og tidligere EU-præsident Donald Tusk, er udset til rollen som mægler for de to lande. Det skriver Gazeta Wyborcza og flere andre polske medier.

Konflikt mellem Tyskland og Frankrig

Dagsorden for mødet er forholdet mellem Tyskland og Frankrig. En diplomat siger, at mødets formål er “at udjævne misforståelser og vise Europas sammenhold”. I Tyskland er der irritation over Frankrig, blandt andet over udtalelsen om at NATO skal sende soldater ind i Ukraine, lige som man er irriteret over, at Macron konstant presse Tyskland til at yde mere støtte til Ukraine, når Frankrig betaler langt mindre end Tyskland til krigen i Ukraine.

Donald Tusk har netop været i samtaler med præsident Joe Biden i det Hvide Hus. Disse samtaler og de amerikanske holdninger, er også en del af det igangværende møde.

Den tidligere polske regerings anti-tyske retorik, har betydet at samtalerne mellem de tre lande – Weimar – har været lagt på is. Det er nu op til fransk og tysk velvilje og Donald Tusks evner som mægler, hvad der kommer ud af mødet, og om der opnås en stærk enighed blandt de store europæiske lande om støtten til Ukraine.

Støt polennu.dk hver måned – tryk her!

Støt frie medier: Vi har fravalgt en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb på DKK 50,00 – DKK 100,00 – DKK 200,00. Og der er også mulighed for at vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905. På forhånd tak.