Donald Tusk: Nobels Fredspris til Hviderusland

lechwalesadonaldtuskjarekwalesagdansk752018polennu

SOPOT: Formanden for den største gruppe i Europa-Parlamentet (EPP), tidligere EU-præsident og statsminister i Polen, Donald Tusk, foreslår at Nobels Fredspris går til Hviderusland.


Polakkerne støtter hviderussernes kamp for demokrati og frihed, og mange steder i Polen har der de seneste uger været demonstrationer til fordel for den folkelige opstand i Hviderusland. Den polske regering har da også slået dørene op for hviderussere, der ønsker at flygte fra landet. Ikke mindst er it-iværksættere særligt velkomne, sagde Polens statsminister Mateusz Morawiecki onsdag.

Dobbelt standard

I EU-kredse er man dog ikke imponeret af polakkernes kamp for demokrati, frie medier og domstole i Hviderusland. Flere i den europæiske hovedstad betegner det som en slags dobbelt polsk standard, når man kræver demokrati i Hviderusland, da Polen selv anklages for at bryde de demokratiske principper, som er aftalt i EU. Imens forsøger EU at støtte Hvideruslands borgere mest muligt.

Tusk: Et stærkt signal

Polens tidligere statsminister, og formand for Det Europæiske Folkeparti, Donald Tusk, har nu foreslået, at EU nominere Swiatlana Cichanouska, der var kandidat til præsidentvalget i Hviderusland i august, og hendes mand Siarhei, der er i fængsel, til Nobels Fredspris.

– Jeg tror, ​​det vil være et stærkt signal, skriver Donald Tusk på Twitter.

Der kastes med både æbler og granater i Hvideruslands hovedstad Minsk, efter at den siddende præsident har genudråbt sig selv som vinder af præsidentvalget. Foto: Anonym.

Ifølge det officielle resultat tabte Cichanouska præsidentvalget den 9. august mod Aleksander Lukashenko. Siden da har der været omfattende protester i landet, fordi der med al sandsynlighed er fusket med valgresultatet. Kandidat Cichanouska blev tvunget til at forlade Hviderusland. Hendes mand, den populære blogger Siarhei Cichanouski, var kandidat til valget, men blev anholdt og kunne ikke deltage i valget som kandidat. Derfor stillede hans kone, Swiatlana Cichanouska op, og vandt formentlig.

Det er endnu uvist, om det hviderussiske ægtepar bliver nomineret til Nobels Fredspris.

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.