Donald Tusk på vej tilbage til polsk politik

Donald Tusk
Flere samstemmende kilder siger til polennu.dk, at det lørdag vil blive meddelt at Donald Tusk vender tilbage til polsk politik for at samle oppositionen mod Kaczynski-regeringen. Privatfoto.

WARSZAWA: Tidligere EU-præsident og polsk statsminister, Donald Tusk, er på vej tilbage til polsk politik, erfarer polennu.dk.


Tidligere statsminister Donald Tusk (64 år) ventes lørdag at meddele, at han indtræder i ledelsen af det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO). Det erfarer polennu.dk fra flere troværdige kilder.

Partiet kender han rigtig godt. Tusk var selv med til at stifte det i 2001, og han var formand for partiet frem til 2014, hvor han også forlod jobbet som statsminister i Polen til fordel for jobbet som EU-præsident i Bruxelles.

Krise siden Donald Tusk exit

Borgernes Platform har siden Donald Tusk forlod formandsposten og Polen, været i stor intern krise. Skiftende ledere har skullet rette op på partiets troværdighed, men alle valg siden Tusk forlod Polen er gået skidt for det skrantende parti.

Den nuværende formand Borys Budka (43 år) skulle på et møde fredag eftermiddag være indstillet på at slippe formandsposten. I stedet skulle han blive en af i alt fire næstformænd. Det ventes at Donald Tusk kan samle partiet igen, og skabe sammenhold i den polske opposition.

Der spekuleres i, om Donald Tusk vil udnytte den genvundne plads i polsk politik, til at stille op ved næste præsidentvalg. Den siddende Andrzej Duda kan ikke kan genvælges.

Tidligere præsidentkandidat

Donald Tusk stillede op som præsident i 2005. Dengang var modkandidaten Lech Kaczynski. Tusk vandt første valgrunde stort, men før afstemningen i anden valgrunde lykkedes det Kaczynski-brødrene at sprede falske rygter om at Tusk bedstefar arbejdede for nazi-tyskerne under Anden Verdenskrig. Det betød at Tusk tabte – og at Kaczynski vandt anden valgrunde.

Tusk har selvsagt et meget anstrengt forhold til Jaroslaw Kaczynski.

Donald Tusk er formand for den største gruppe i Europa-Parlamentet, EPP (Det Europæiske Folkeparti). Kun de Konservative er med i EPP blandt de danske partier.

polennu.dk følger udviklingen.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.