Donald Tusk

donald_tusk_ny_eu_præsident_2014_0

Polens statsminister bliver ny præsident for EU

BRUXELLES: Polen skal have ny statsminister. EU’s regeringsleder er enige om, at Polen statsminister Donald Tusk skal være EU’s næste formand for Europa-Rådet.

Polens statsminister Donald Tusk, bliver ny formand for Europa-Rådet – eller EU præsident,som posten også kaldes. Han er født i 1957.

Donald Tusk er Polens regeringschef er har en baggrund som historiker og journalist.

Donald Tusk er født i Gdansk, hvor han læste på universitetets humanistiske afdeling og samtidig deltog aktivt i oprettelsen af Komiteet for Studerendes Solidaritet og Den Uafhængige Forening af Studerende. Donald Tusk samarbejdede med Pommerns Frie Fagforening (Wolne Zwiazki Zawodowe Wybrzeza). Han var chef for Solidarnosc i Det Maritime Forlag i Gdansk og journalist på fagbladet Samorzadnosc.

Efter kommunismens fald blev Donald Tusk formand for partiet Liberal-Demokratiske Kongres og bagefter næstformand for Frihedsunionen.

I 1997 blev han næstformand for det polske parlaments overhus Senatet og i 2001 næstformand for parlamentets underhus Sejmen.

Siden 2003 og frem til 2014 har Donald Tusk været formand for regeringspartiet Borgernes Platform (PO). I 2005 vandt han præsidentvalgets første runde over Lech Kaczynski, men tabte alligevel anden runde efter en smædekampagne.

I 2007 valgt til Polens statsminister. Han blev som den første regeringsleder efter kommunismens fald genvalgt ved valget den 9. oktober 2011. Der er valg i Polen igen til parlamentet, senest i efteråret 2015.

Donald Tusk har udelukket at han vil stille op igen ved næste valg. Donald Tusk er en flittig fodboldspiller, og interesseret i sporten. Det var polakkerne vidner til, da Donald Tusk meldte afbud til et møde på grund af en vigtig forhandling, der viste sig at være et indendørs fodboldstævne sammen med vennerne.

Donald Tusk blev den 30. august udpeget som formand for Europa-Rådet i efteråret 2014, og tiltrådte officielt i december 2014.

LÆS MERE dr.dk: Portræt af Tusk: En rigtig slider