Drama foran statue og mindested før Kaczynski ankomst

statue
Jaroslaw Kaczynski og hans følge foran statue af Lech Kaczynski og billeder af ofrene for Smolensk ulykken – i dag for 13 år siden. Kort forinden billedet blev taget, fjernede politiet et par af deltagerne, oplyser Polsat. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polsk politi fjernede folk foran en statue af Lech Kaczynski, kort før Jaroslaw Kaczynski ankom til Smolensk-ceremoni.


I dag er det 13 år siden, at Smolensk ulykken kostede 96 polakker livet, deriblandt præsident Lech Kaczynski. Derfor har folk siden i morges taget opstilling på Pilsudski-pladsen i Warszawa ved mindestederne for Smolensk-ulykken, og ved statuen af Lech Kaczynski. Og politiet var også talstærkt til stede.

(Artiklen fortsætter under)

Tretten år senere: Smolensk flyulykken spøger stadig

LINK: Tretten år senere: Smolensk ulykken spøger stadig

Tumult foran statue

Få minutter inden Jaroslaw Kaczynski ankom til stedet opstod der stor tumult omkring de mange politifolk ved statuen, rapportere Polsat News. Mindst to personer blev væltet omkuld af politiet foran statue af Lech Kaczynski. De blev modvilligt båret væk, oplyser tv-station, som ikke ved hvad der var årsagen.

Lige efter ankom Kaczynski, statsminister Mateusz Morawiecki og forsvarsminister Mariusz Blaszczak sammen med tidligere forsvarsminister og formand for Smolensk kommissionen, Antoni Macierewicz. Han er også næstformand i regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).

De fire politikere lagde kranse foran monumenterne for ofrene for Smolensk ulykken og for præsident Lech Kaczynski. Retorikken og beskyldningerne omkring ansvaret for Smolensk ulykken er aftaget, efter det står klart at der ikke kan løftes beviser for at ulykken skyldes andet end en hasarderet pilotfejl – formentlig efter pres på flyets kaptajn.

Læs alt om Smolensk ulykken her – over 200 artikler fra polennu.dk siden 10. april 2010.

 

Smolensk mindehøjtidelighed TV2 News 18 april 2010