Duda: Jeg ved ikke hvem Donald Tusk arbejder for

  duda_tusk

  EU-præsident Donald Tusk har taget Polens præsident Andrzej Duda i at lyve om EU-spørgsmål, og nu beskylder den polske præsident så Donald Tusk for at føre en ond politik. Ordene faldt i et interview i præsidentflyet med Wirtualna Polska. Foto: Screendump/wp.pl.


  WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda langer ud efter EU-præsident Donald Tusk, efter at han har kritiseret Duda for at lyve om energispare pærer, højesterets dommere og brexit.


  – Jeg ved ikke, hvis interesser chefen for Det Europæiske Råd Donald Tusk repræsentere, men det er ikke polske interesser. Det er lidt trist for mig, for jeg repræsenterer polske interesser, siger Polens præsident Andrzej Duda i en samtale med Wirtualna Polska.

  Præcisering

  Til læsernes og den polske præsidents orientering, kan redaktionen oplyse, at Donald Tusk er ansat af Europas stats- og regeringschefer, og at han udtrykker deres holdninger. Det er hans job som EU-præsident eller formand for Det Europæiske Råd. Men det faktuelle forhold preller af på den polske præsident, der mener at alle polakker i Bruxelles bør arbejde loyalt for polske interesser. Det bør Tusk også gøre, mener Andrzej Duda.

  El-pærer

  Det usædvanlige polske angreb på EU-præsidenten kommer efter, at Donald Tusk har irettesat den polske præsident. Andrzej Duda sagde på et møde i Berlin, at almindelige glødepærer, ikke længere var tilladt på grund af EU, og det var et af de vigtige argumenter for at briterne nu vil ud af EU. Han brugte eksemplet, til at påvise at der ikke er demokrati i EU.

  Donald Tusk svarede igen ved at oplyse, at det ikke er en korrekt oplysning om pærerne som præsidenten fremfører, og at Polens ledelse skulle tage at lytte lidt mere til EU for at forstå hvad demokrati er.

  – Når præsidenten løber tør for argumenter, har han alligevel brug for EU – og for vores tålmodighed, sagde Donald Tusk blandt andet.

  Ond politik

  Præsident Andrzej Duda fortsatte sin kritik af Donald Tusk i interviewet.

  – Donald Tusk fører en ond politik, det har han altid gjort, også da han var statsminister, siger Andrzej Duda om EU-præsidenten.

  27 – 1

  Polen var eneste land i EU der modsatte sig en forlængelse af Donald Tusks ansættelse som EU-præsident. Det var den såkaldte 27-1 afstemning, som er blevet et symbol for oppositionens EU-kampagne drillerier mod regeringspartiet.