Ekstraordinært møde om anti-LGBT-erklæring

anti-LGBT-erklæring
Udsigten til at en anti-LGBT-erklæring kan koste en polsk region ti milliarder zloty i EU-tilskud, har fået flere politikere til at skifte mening. Arkivfoto.

LUBLIN: Politikerne i en polsk region forsøger at omstøde en anti-LGBT-erklæring, da den kan koste regionen 10 milliarder zloty i EU-tilskud.


I Lubelskie regionen – der ligger mellem Warszawa og grænsen til Ukraine – vil flere politikere nu have omstødt regionens anti-LGBT-erklæring.

Regionen er med erklæringen en del af de såkaldte LGBT-frie zoner. Det var en beslutning der blev truffet i regionsrådet i april 2019 med et flertal fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og det polske bondeparti PSL. Kun to medlemmer stemte dengang imod. Mange undlod at stemme.

Imod anti-LGBT-erklæring

Det er udsigten til at erklæringen kan koste regionen 10 milliarder zloty i EU-tilskud, der har fået oppositionen i regionen til at kræve en ny afstemning ved et ekstraordinært møde.

– Som region står vi til at miste 10 milliarder zloty. Enhver der ikke hjælper med at ophæve denne farlige beslutning, vil blive gjort ansvarlig, siger Krzysztof Komorski, der er medlem af regionsrådet for Borgernes Platform (PO/KO).

Også debat i Krakow

Det er ikke kun i Lublin man har fået kolde fødder over familie og anti-LGBT-erklæringerne. Også i Krakow-regionen vil kræfter i regionsrådet have ophævet erklæringen. Men her står den tidligere polske statsminister Beata Szydlo fra regeringspartiet fast på, at man skal fastholde erklæringen, også selv om det koster EU-penge.

Anti LGBT-regering

I juli indledte EU en ny sag mod Polen, fordi den polske regering ikke i tilstrækkelig grad sikre LGBT-personer i landet, lyder anklagen.

Polens Kaczynski-regering risikerer også at miste milliarder af euro på grund af retsstaten og ændringerne ved domstolene. Det kan et flertal af medlemslandene beslutte, efter en ny regel fra EU-topmødet sidste år, der betyder at landene ikke længere kan nedlægge veto.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00