Endnu en ransagning efter dokumenter fra kommunist-tiden

  Ransagning_i_Polen_efter_dokumenter_fra_kommunist_tiden_2

  Professor Lech Kobylinski er ekspert i skibsbyggeri og mangeårig medarbejder ved Gdansk Tekniske Universitet. Han arbejdede fra 1986 til 1989 som rådgiver for den kommunistiske polske regering under general Jaruzelski. Foto: Gdansk Tekniske Universitet.


  GDANSK: En tidligere rådgiver for general Jaruzelski fik onsdag morgen sit hjem ransaget i bølgen af eftersøgninger efter dokumenter fra kommunist-tiden.


  Tidligere rådgiver for Polens regering under kommunist-tiden og specialist i skibsbyggeri professor Lech Kobylinski fik onsdag morgen klokken 7 sit hjem ransaget af efterforskere fra Instituttet for National Erindring (IPN).

  – De sagde, at de havde en ordre fra anklagemyndigheden, og det var det – de undskyldte, at de var nødt til at gøre det, siger Kobylinski til lokalavisen Dziennik Baltycki.

  Søgte efter dokumenter om personer

  – De søgte efter dokumenter i form af mapper om personer, siger Kobylinski til Dziennik Baltycki.

  – Jeg har ikke og har aldrig haft den slags dokumenter, dem havde jeg ikke adgang til, hvor skulle jeg have fået dem fra? siger Kobylinski.

  I ransagningskendelsen stod der, at han kunne ligge inde med dokumenter, som kunne have fået overdraget han under sit arbejde af general Edwin Rozlubirski, skriver Dziennik Baltycki.

  Tredje ransagning

  Instituttet for National Erindring (IPN) bekræfter, at ransagningen har fundet sted, og at den har forbindelse med de tidligere ransagninger af enken til general Kiszczaks lejlighed og af enken til general Jaruzelskis lejlighed.

  Der blev dog ikke fundet nogen dokumenter under ransagningen af Kobylinskis lejlighed i Gdansk.

  Seks måneder til tekniske undersøgelser

  I general Kiszczaks lejlighed fandt man dokumenter, som omhandlede Polens tidligere præsident og leder af Solidaritetsbevægelsen Lech Walesas angivelige samarbejde med den kommunistiske sikkerhedstjeneste.

  Dokumenterne blev efter få dage offentliggjort, selvom de endnu ikke har været igennem tekniske undersøgelser for at vurdere om de er falske, og IPN har meddelt, at de tekniske undersøgelser vil tage seks måneder at gennemføre.

  Hetz imod Lech Walesa

  I mellemtiden har flere højtstående personer i Polens regeringsparti kommenteret dokumenterne som beviser på, at Lech Walesas rolle i Polens historie bygger på løgn og bedrag, fordi han i virkeligheden hele tiden – også efter 1989 – har været i lommen på kommunisterne.