Erklæring om Katyn i Europaparlamentet

  Europaparlamentet skal tage stilling til en erklæring om Katyn, som udvalget for EU’s samarbejde med Rusland har indstillet. Det er endnu uvist hvornår en afstemning kan finde sted. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Europaparlamentets udvalg for samarbejde med Rusland, kommer med en historisk erklæring, der betegner Katyn som en krigsforbrydelse, der bærer præg af folkemord.


  Europaparlamentets udvalg for samarbejdet med Rusland har med 16 stemmer for, én imod og to blanke, tiltrådt en erklæring der for første gang i EU’s historie fordømmer Katyn, og bruger betegnelsen ’folkemord’.

  Det er polske medlemmer af Europaparlamentet der har foreslået erklæringen.

  Åbent sår mellem Polen og Rusland

  De polske medlemmer understreger den symbolske betydning af Katyn, og hævder, at hvis Polen og Rusland skal bygge nye relationer, skal det være baseret på sandheden, og det omfatter også de tragiske kapitler i den polsk-russiske historie.

  Udvalgets medlemmer vil nu arbejde for, at Katyn erklæringen kommer til afstemning i parlamentet.

  Flystyrt ved Katyn

  Katyn er igen blevet aktuel, efter Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre omkom i et flystyrt den 10. april ved Smolensk i Rusland, ikke langt fra Katyn.

  De ombordværende skulle deltage i en 70-års mindehøjtidelighed for massemordene i Katyn i 1940.

  Nægtet frem til 1990

  Katyn er betegnelsen for udryddelsen af den polske elite, hvoraf hovedparten var officerer, som blev henrettet af den Røde Hær på ordre fra Stalin personligt.

  De første 4.000 ofre blev fundet i Katyn i 1943. Sovjetunionen nægtede at have nakkeskudt de mere end 22.000 højtstående polakker, og gav Nazityskland skylden. Ikke før i 1990 erkendte russerne myrderierne, og indtil for nylig nægtede Kreml at udleverer alle dokumenter om Katyn, ligesom russerne fortsat ikke vil anerkende betegnelsen folkedrab, som Polen kræver.

  Men der er en åbning på vej, og det tragiske flystyrt i Smolensk har sat turbo på dialogen.

  Arkiverne åbnet

  Da Ruslands præsident besøgte Danmark for nylig, blev det meddelt fra Kreml at de sidste dokumenter fra sagen nu vil blive sendt til Polen, og samtidig lagde russerne dokumenter om Katyn på internettet.