Et år med Andrzej Duda som polsk præsident

  20160610_andrzej_duda_1006

  Polens præsident Andrzej Duda har besøgt 30 lande i sit første år som præsident. Her ses han under et besøg på Københavns Universitet i juni, hvor han får H. C. Andersen eventyr i gave af prorektor og formand for det Udenrigspolitiske Selskab, Lykke Friis. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


  WARSZAWA: Den polske præsident blev taget i ed for et år siden, og det har været en tid med stor international kritik og en truende rigsretssag i Polen.


  Lørdag var det et år siden at Polens 44-årige præsident Andrzej Duda blev taget i ed som præsident. At han skulle blive præsident, var helt utænkelig da formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski udpegede ham som partiets kandidat for få år siden.

  Sikkert i sadlen?

  Utænkeligt fordi den daværende præsident Bronislaw Komorowski sad sikkert i sadlen. Med en opbakning på mere end 70 procent fra polakkerne, var han en af de mest populære politikere – og præsidenter nogensinde. Men da valgkampen satte i gang fejlede han fatalt i kampen om genvalg.

  Vag tidligere præsident

  Først kunne den daværende præsident ikke besluttet sig for om han ville fortsætte de fem år yderligere som forfatningen giver ham mulighed for, og da han endelig havde besluttet sig, orkede han dårligt nok at deltage i valgkampen.

  Frisk pust

  Han ville f.eks. ikke møde sine modkandidater til tv-dueller, og hans adfærd blev hårdt straffet af de polske vælgere, der overraskende valgte den unge og charmerende Andrzej som straf for arrogancen. Den unge Duda var et lovende og frisk pust i det polske præsidentpalads.

  International kritik

  Men Dudas første år som præsident har været præget af skandaler og intern strid. Den kontroversielle sag med forfatningsdomstolen og andre demokrati reducerende tiltag, har gjort at den unge præsident upopulær i udlandet, selv om han har besøgt 30 lande som præsident.

  Rigsretssag

  Den nye præsident – nu med et års erfaring – står også til en sikker rigsretssag hjemme i Polen af samme grund, den dag domstolene atter bliver frie og et andet styre kommer til magten i Polen.

  Bedst blandt politikere

  Præsidenten høster opbakning fra 46 procent af vælgerne, ifølge en ny meningsmåling fra IBRiS. Selv om det er rekord blandt de siddende polske politikere, så er det stadig langt fra hvad polske præsidenter ellers kan score af opbakning.

  Partiløs præsident

  Polske præsidenter bliver partiløse når de indsættes, og er traditionelt en samlende figur og landet absolutte nummer 1. Duda har i sin periode nedlagt veto over for fire love, som et flertal i det tidligere parlament havde besluttet.

  Hvem har magten

  Andrzej Duda har været udsat for stor kritik, da mange mener han ikke selv tager beslutninger, som forfatningen ellers foreskriver, men at han tager imod ordre fra partiformand Jaroslaw Kaczynski.

  Afslørende video

  Dette videoklip har givet næring til den påstand – en video der også viser, at partiformanden ikke har respekt for Polens nummer 1.

  SE VIDEO
  Eksternt link: Kaczynski og Duda