EUs_budgetproblemer_kan_koste_Poeln_dyrt

Den polske kommissær Janusz Lewandowski bliver en central person i forsøget på at få et nyt udkast til et EU budget forhandlet på plads. Til sommer overtager Polen formandsskabet i EU.


BRUXELLES: Polsk EU parlamentariker frygter, at Polen kan miste op mod fem milliarder zloty, hvis EUs budget ikke kommer på plads.


Polen er den største modtager af tilskud fra EUs fonde.

Derfor kan landet også blive den største taber, hvis EU landene ikke få budgettet for næste år på plads.

De 27 EU lande har foreløbig opgivet at lave et budget for 2011.

Det polske medlem af Europaparlamentet Sidonia Jedrzejewska fra regeringspartiet Borgernes Platform (PO) anslår over for thenews.pl, at Polen kan miste helt op til 5,5 milliarder zloty, hvis budgetstriden ikke løses i tide.

Budget som gidsel

En mindre gruppe lande, her under Danmark, Sverige, Holland og Storbritanien mener, at EU parlamentet har forsøgt at bruge budgetforhandlingerne til at få større indflydelse i EU.

– Det er ikke fair, at parlamentet bruger budgettet som gidsel, sagde den danske finansminister Claus Hjort Frederiksen ifølge Ritzau efter sammenbruddet.

Barnet smidt ud

Formanden for Europaparlamentet, polakken Jerzy Buzek, havde en anden udlægning.

– Nogle få landes stejle holdning underminerer borgernes tro på, at EU arbejder effektivt. Jeg advarede adskillige gange ministrene om, at de ikke måtte smide barnet ud med badevandet. Desværre for EU borgerne har de lige gjort det, sagde Jerzy Buzek i følge flere medier.

Polsk kommissær laver nyt udkast

EUs polske kommisær, Janusz Lewandowski, som har ansvaret for budgettet, skal nu i gang med at lave et nyt udkast. Processen med at få det godkendt kan tage flere måneder

Det kan dog også gå hurtigere. Nyhedsbureauet Reuters citerer diplomatiske kilder ved EU, som mener, at budgettet trods forsinkelsen kan nå at blive færdigt i år.

Hvis budgettet ikke bliver klart til at træde i kraft til nytår, kører unionen videre med 2010 budgettet.