EU fastholder dagbøder til Polen indtil dom overholdes

fastholder dagbøder
Polen skal fortsat betale 1 million euro i dagbøder, indtil landet overholder en midlertidig dom fra EU-domstolen om højesteret. Den polske regering havde anmodet om et stop for dagbøderne, men det har Europa-kommissionen afvist. Arkivfoto.

BRUXELLES: Europa-Kommissionen fastholder dagbøder til Polen, da landet stadig ikke overholder afgørelse fra EU Domstolen.


Europa-Kommissionen fastholder dagbøder til Polen, for ikke at overholde EU domstolens afgørelse om krævede ændringer i højesteret. Polen skal fortsat betale en million euro om dagen, indtil ændringerne er tilbageført til en normal demokratisk tilstand. Det oplyser den frie radiostation RMF FM.

Fastholder dagbøder – pause slut

Den 3. november 2022 bad Polen Europa-Kommissionen om at stoppe opkrævning af dagbøder. Siden da har EU indstillet opkrævninger. Men efter fem måneder er ansøgningen blevet afvist, og opkrævningerne genoptages. Polen opkræves nu cirka 150 millioner euro for dagbøder. EU mener, at Polen fortsat ikke har efterlevet dommen fra EU-domstolen, og derfor genoptages opkrævningerne.

– Det er en standard procedure. Når vi modtager der slags anmodninger, så gennemgår vi sagen og analysere argumenterne. Opkrævningerne genoptages, hvis Kommissionen kommer frem til, at overtrædelsen stadig finder sted, siger talsmanden for EU-Kommissionen Christian Wiegand til RMF FM-radio. De polske myndigheder blev informeret om at EU fastholder dagbøder allerede i sidste uge. Beskeden kom fra EU-kommissær for justits Didier Reynders.

I forvejen tilbageholdes milliarder af euro fra EU, på grund af kritisable forhold i forbindelse med domstolene. Og nu også sagen, hvor EU fastholder dagbøder.

OVERSIGT: Alt om højesteret – polennu.dk

LINK: Europa-Kommissionen (dansk)