EU giver Polen penge til ukrainske flygtninge

Ukrainske flygtninge
Polakkerne skal stemme til parlamentsvalget seneste 5. november. Torsdag har det polske parlament besluttet at udskrive en folkeafstemning, der bliver et valg mod EU og flygtninge, efter at EU-udenrigsministrene har indgået en aftale om fordeling af flygtninge. Arkivfoto.

WARSZAWA: Selv om EU har stoppet pengestrømmen til Polen, så får landet hjælp til ukrainske flygtninge i lighed med andre nabolande.


EU har givet Polen næsten 700 millioner zloty. Det sker for at hjælpe landet med at håndtere den enorme strøm af ukrainske flygtninge. Indenrigsministeren siger, at beløbet ikke er stort sammenlignet med Polens udgifter til flygtninge. Der kommer yderligere 200 millioner zloty senere fra EU, oplyses det.

Over 7 millioner ukrainske flygtninge

Polen har taget imod flest flygtninge fra Ukraine, efter at Rusland invaderede landet i februar. OECD anslår, at Polen bruger 8,36 milliarder euro i år på flygtninge. Til dato, har 7,25 millioner ukrainske flygtninge passeret grænsen til Polen, og det skønnes at cirka en million ukrainere har taget ophold i Polen. Resten er søgt videre til andre lande i verden.

(Artiklen fortsættes under tweet)

– Den økonomiske støtte fra EU, som ikke er stor og som kun dækker nogle af vores omkostninger, så viser den at Europa værdsætter Polens nøglerolle i at støtte Ukraine, siger indenrigsminister Kamiński til det regeringskontrollerede pressebureau PAP.

Pengene til de ukrainske flygtninge til Polen, kommer fra en pulje på i alt 400 millioner euro, der stilles til rådighed for de medlemslande, der er hårdest ramt af flygtningestrømmen; Polen, Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet.

Trods støtten til Polen til flygtninge, så holder EU stadig milliarder tilbage fordi Polen ikke efterlever aftaler i EU, og kendelser fra europæiske domstole om retsstaten.