EU landene står sammen om krav til Polen

  frans_timmermanns

  Europa-Kommissionens næstformand Frans Timmermans har fået opbakning fra EU-landene i kravet om at Polen må følge Venedig-Kommissionen henstillinger. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Europa-Kommissions næstformand Frans Timmermans har fået massiv opbakning i sin demokratiske kritik af Polen fra EU-landene.


  På et møde blandt udenrigsministre og Europaministre i EU, har Kommissionen fået fornyet opbakning til en hård linje overfor Polens ledelse. Det sker efter at polakkerne har afbrudt dialogen med Europas demokratiske vagthund Venedig-Kommissionen under Europarådet.

  17 på talerlisten

  17 af de 22 ministre ved mødet tog ordet i forbindelse med de demokratiske problem i Polen og den polske ledelses manglende respekt for forfatningen og retsstaten. De hårdest angreb mod Kaczynskis Polen kom fra Sverige, Frankrig, Italien og Belgien, mens Tjekkiet og Storbritannien var mere afdæmpede, selvom de krævede at en dialog og en løsning mellem EU og Polen var nødvendig. Ungarn var det eneste land, der udtrykte støtte til fordel for Polen.

  Diplomatisk fiasko

  Kun fem landes ministre sagde ikke noget i debatten om Polen. Det var de kommende EU-formandslande Malta og Estland, samt landene Østrig, Bulgarien og Kroatien.

  Det var polakkerne der havde bedt om at få emnet på dagsordenen, men selv om den polske minister Konrad Szymanski fik taletid først, så gjorde det ikke indtryk på samarbejdspartnerne.

  Bag lukkede døre

  For lukkede døre gav næstformand Timmermans en kort briefing overfor ministrene om samarbejdet med de polske myndigheder. Han fortalte blandt andet, at polakkerne fortsat ikke vil arbejde efter anbefalingerne fra Europa-Kommissionen om forfatningsdomstolen, ligesom næstformanden også udtrykte bekymring overfor planerne om at reformere domstolene.

  Tror Polen retter ind

  Kommissionen vil nu følge udviklingen i Warszawa og det ventes at der kommer en ny rapport til juli. Hvis ikke Polen til den tid har bragt sig i øjenhøjde med Europas demokratiske vagthund, så er flere lande heriblandt Frankrig, klar til sanktioner mod Polen, selv om der ikke blev taget nogen beslutning om det på mødet. Tysklands minister var mere forsonlig, og tror at Polen vil søge en løsning på problemet med EU, inden det bliver nødvendigt at tale om sanktioner eller indefrysning af EU midler til Polen.