EU-topjob til dansk statsminister eller polsk udenrigsminister?

  helle_thorning_schmidt_polen_polennu

  Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt afviser at være kandidat som EU’s kommende udenrigspolitiske chef, men Tyskland og Frankrig peger på danskeren. Polens kandidat er udenrigsminister Radek Sikorski. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens udenrigsminister er nu landets officielle kandidat til EU-toppost – diplomater i EU peger på den danske statsminister, som selv afviser at være kandidat.


  Statsminister Donald Tusk meddelte fredag, at udenrigsminister Radek Sikorski er Polens bud på den næste udenrigspolitiske EU-chef eller kandidat som næstformand i Europa-Kommissionen.

  – For Lov og Retfærdighedspartiet er Sikorski for venlig overfor Rusland, mens EU-politikerne mener at han er for stærk. Alle ved, at han er kompetent, derfor er han den rette, skrev Donald Tusk på sin tweed torsdag aften.

  Kritisk overfor Rusland

  Meddelelsen kommer efter at flere EU-ledere gav udtryk for deres forbehold overfor Sikorski på grund af hans kritiske holdning overfor Moskva.

  Forkerte parti

  Sikorski hører politiske til hos de kristelige demokrater i Europa, og det kan også være et minus for den polske udenrigsminister. Den franske præsident Francois Hollande og den tyske kansler, Angela Merkel har begge sagt, at de foretrækker en kvinde og en socialdemokrat.

  Helle Thorning-Schmidt

  – Jeg ser en vis logik i, at hvis lederen af Europa-Kommissionen er en kristelig demokratisk mand, så bør lederen af EU-diplomatiet være en socialistisk kvinde, og det udelukker Radoslaw Sikorski, sagde Merkel.

  EU-diplomater siger, at hvis det skal være en kvinde og en socialdemokrat, så er danske Helle Thorning-Schmidt eneste mulighed. Den danske statsminister selv, afviser at være kandidat.

  Italiensk kandidat

  Den italienske udenrigsminister Federica Mogherini er også kandidat til posten, men mange af medlemmerne i Central og Østeuropa – deriblandt Polen – er imod, på grund af hendes og Italiens holdning til konflikten med Rusland om Ukraine.

  Bulgarsk kandidat

  Berlingske skriver, at også et andet navn er i spil som ny EU-udenrigschef. Der den nuværende bulgarske EU-kommissær, Kristalina Georgieva, der både er kvinde og fra Østeuropa. Kabalen er med andre ord stadig åben, og det er på ingen måde sikkert, at EUs kommende udenrigschef kommer fra Danmark, Polen eller Italien.