EU vil ikke tillade at der lukkes af for importen fra Ukraine

Fra Ukraine
Der er udsigt til ny ballade mellem Warszawa og Bruxelles. EU vil ikke acceptere, at Polen indfører importforbud af fødevarer fra Ukraine. Europa-Kommissionens Ursula von der Leyen, har i weekenden været i kontakt med den polske statsminister Mateusz Morawiecki. Arkivfoto.

BRUXELLES: Europa-Kommissionen vil ikke tillade at Polen lukker af for importen af fødevarer fra Ukraine. Stor diplomatisk aktivitet.


Europa-Kommissionen til ikke tillade, at Polen vil lukke af for importen af fødevarer fra Ukraine. Telefonforbindelserne mellem Warszawa, Bruxelles og Kiev er rødglødende efter overraskende besked fra den polske regering.

(Artiklen fortsættes under)

Lørdag meddelte Jaroslaw Kaczynski, formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og formel vicestatsminister, at grænserne mod Ukraine lukkes for import af en lang række fødevarer – 18 i alt. Det sker i et desperat forsøg på at stoppe den voldsomme uro i landbruget op til valget. Men det kan Polen ikke bare gøre. Det slår Europa-Kommissionen fast.

Formanden for ​​Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har da også allerede ringet til den polske statsminister Mateusz Morawiecki om sagen.

Kræver forklaring fra Ukraine og Polen

Til det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP siger talskvinden for EU-kommissionens økonomiske anliggender, Arianna Podesta søndag, at man kender til forbuddet og at myndighederne nu er afkrævet en forklaring.

– Vi har bedt de relevante myndigheder i begge lande om yderligere informationer, for at kunne vurdere disse foranstaltninger, sagde Podesta.

–  Men i denne sammenhæng skal det understreges, at handelspolitik er en eksklusiv kompetence for EU, og at ensidig handling derfor er uacceptable. I så svære tider er det helt afgørende at koordinere og blive enige om alle beslutninger i EU, siger talskvinden.

Polen får endnu flere problemer

Dariusz Szymczycha, der er næstformand for det polsk-ukrainske handelskammer, siger til money.pl, at det alene er EU’s kompetence at afgøre ethvert spørgsmål om handelspolitik. Efter hans mening vil Polens ensidige beslutning om at lukke grænserne for landbrugsprodukter fra Ukraine føre til “en ny bølge af kritik fra Europa-Kommissionen”.

– Også i morgen kan vi forvente endnu mere dramatik og kritik af regeringen fra Europa-Kommissionen og kommissærerne. Dette er igen en fiasko for regeringen, som overhovedet ikke er i stand til at varetage polske interesser inden for EU, siger Szymczycha.

Unødvendig provokation

Den polske minister for udvikling og teknologi, Waldemar Buda, underskrev den 15. april en bekendtgørelse. Det var et forbud mod import af landbrugsprodukter fra Ukraine frem til 30. juni. Den er udarbejdet i samarbejdet med Ukraine, og betød at der indtil den 30. juni ikke kan eksporteres korn, sukker og æg til det polske marked, men alene i transit med overvågning. Derfor giver lørdagens beslutning grund til panderynker, selv i regeringspartiernes egne rækker.

Ungarn har straks fulgt op på forbuddet mod import af fødevarer fra Ukraine. Men det er også en kendt sag, at den ungarske Orban er tæt allieret med Putin og Ruslands krig mod Ukraine.

Den polske og ungarske beslutning har naturligvis vakt stor glæde i Moskva.