Europa-kommissionen indleder ny sag mod Polen

EU-kommissionen Polen
Der er vedholdende bekymring for udviklingen i Polen, skriver Europa-Kommissionen i den årlige rapport om retstilstanden i medlemslandene. Arkivfoto.

OPDATERET: Europa-kommissionen har besluttet at indlede en ny sag mod Polens Kaczynski-regering på grund af en ny kontroversiel lov.


Europa-Kommissionen har onsdag besluttet at indlede en ny sag mod Polen. Det oplyser det frie polske medie TVN24. Det er den såkaldte Tusk-lov, der har fået kommissærerne til at reagere. En lov om en kommission, der kan udelukke borgere fra at blive valgt eller have offentlige embeder.

Ny sag mod Polen

Ifølge oplysningerne fra Bruxelles indledes der nu en såkaldt overtrædelsesprocedure, der kan tages i anvendelse når EU-lovgivningen brydes af et medlemsland.

Den nye Tusk-lov er formelt trådt i kraft. Den polske præsident har dog fået kolde fødder siden han skrev loven under. Han har derfor lavet ændringsforslag til parlamentet. Om parlamentet vil vedtage en ny lov, er ikke sandsynligt medmindre regeringskoalitionen brydes.

Ifølge oplysningerne fra TVN24, modtager Warszawa første formelt beskeden torsdag.

Sagen bekræftes nu af EU-kommissær:

– Kommissærkollegiet har besluttet at indlede en overtrædelsesprocedure ved at sende en åbningsskrivelse til de polske myndigheder, siger EU’s handelskommissær Valdis Dombrovskis til AFP onsdag eftermiddag.

I forvejen er Polen belastet af en lang række sager i EU.

Klare advarsler fra USA og EU om Polens nye Tusk-lov

LINK: Klare advarsler fra USA og EU om Polens nye Tusk lov