Europas første grundlov fejret med helligdag i Polen

  Polens grundlov blev bl.a. markeret ved den ukendte soldats grav i Warszawa, hvor de første ofre for det nye Polen måtte lade livet allerede året efter, i 1792. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Europas første grundlov, den polske, blev markeret overalt i landet i går. I hovedstaden talte den fungerende præsident Bronislaw Komorowski ved den ukendte soldats grav.


  I går var det grundlovsdag i Polen. For polakkerne er det også en helligdag.

  Den 3. maj 1791 fik Polen Europas første grundlov, og dagen blev markeret overalt i Polen.

  Hilsen fra USA

  Den amerikanske præsident Barack Obama sendt en hilsen til den polske befolkning, og sagde, at den polske forfatning er et tegn på ’lighed og demokratiske frihedsrettigheder’ siden den blev til i dag for 219 år siden. Den polske grundlov har tjent som inspiration for mange mennesker over hele verden.

  Den amerikanske forfatning er verdens første, og trådte i kraft fire år før den polske, som var nummer to i verden.

  Ukendte soldats grav

  I Warszawa talte den fungerede præsident, og formentlig Polens næste valgte præsident, Bronislaw Komorowski ved den ukendte soldats grav i Pilsudski gaden.

  Tidligere på dagen var han til messe i Skt. John’s katedralen sammen med forsvarsminister Bogdan Klich og Warszawa borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz.

  Ingen udnævnelser

  Normalt udnævner det polske forsvar nye højtstående officerer og bekendtgør forfremmelserne på grundlovsdagen, men det skete ikke i går.
  På grund af den tragiske flyulykke i Smolensk den 10. april, der kostede den polske præsident og det meste af den polske hærledelse livet, er udnævnelserne aflyst.

  De vil finde sted efter præsidentvalget den 20. juni.

  Virkede kun et år

  Polens grundlov er fra 1791, mens landet havde union med Litauen. Men grundloven var kun gældende i cirka et år, da russerne uden krigserklæring angreb Polen med 97.000 mand i den polsk-russiske krig i 1792.