Europas største jødiske museum åbnet i Warszawa

  Jødisk_Museum

  Det historiske museum for polske jøder i centrum af Warszawa kommer til at rumme de polske jøders tusinde år lange historie. Foto: Muzeum Historii Zydow Polskich.


  WARSZAWA: De polske jøders tusindårige historie samles i Europas største jødiske museum. Museet åbner i dag lørdag i Warszawa.


  En stor del af Det Historiske Museum for Polske Jøder slår dørene op i dag lørdag i anledning af 70-året for udbruddet af opstanden i Warszawas jødiske ghetto. Selve hovedudstillingen åbner først i begyndelsen af 2014.

  Levende kultur

  I modsætning til andre jødiske museer verden over er Warszawas jødiske museum ikke et holocaustmuseum, men fokuserer på levende jødisk kultur. Museet vil give besøgende mulighed for at lære de polske jøders verden at kende.

  Moderne museum

  Museet – designet af den finske arkitekt Rainer Mahlamaki – er en moderne bygning på 12.000 m2. Dets konferencesal, biograf, koncertsal og center for forskning åbner i dag for besøgende.

  450.000 jøder

  Det Historiske Museum for Polske Jøder ligger i centrum af den tidligere jødiske ghetto i Warszawa. Ghettoen blev oprettet i 1940 for at isolere jøderne fra resten af samfundet. Med sine ca. 450.000 jødiske indbyggere var Warszawas ghetto den største i Europa.

  Dødsstraf

  Det var fuldstændig forbudt at forlade ghettoen, og den forbrydelse straffede nazisterne med døden. Den samme straf fik polakker, der prøvede at hjælpe jøderne.

  Død i udryddelseslejrene

  Jøderne levede under rædselsfulde vilkår, og 100.000 af dem døde af sult og sygdomme. I juli 1942 begyndte tyskerne at deportere jøderne til udryddelseslejrene. Op til den 19. april 1943, hvor den jødiske opstand mod tyskerne udbrød, blev mere end 300.000 jøderne sendt til Auschwitz eller Treblinka, begge udryddelseslejre.

  Håbløs kamp

  Opstanden mod tyskerne udbrød tidlig morgen den 19. april 1943. De dårligt bevæbnede jøder var klar over, at de ikke havde chancer for overlevelse i kamp mod den tyske overmagt. De overlevende fra Warszawas ghetto sagde, at de kun ville selv vælge, hvordan de skulle dø.

  Ghettoens endeligt

  Det jødiske oprør blev slået brutalt ned af tyskerne i løbet af de næste uger. Den 16. maj 1943 blev Warszawas største synagoge sprængt, og den dag markeres som afslutningen på den jødiske ghetto i den polske hovedstad.