jaroslaw_kaczynski_maja_giannoccaro

Søndagens lokal og regionalvalg er et slag i ansigtet på Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, der havde satset på en stor valgsejr. I stedet blev det til tilbagegang for regeringspartiet, hvis man skal tro de første polls. Foto: Maja Giannoccaro.


OPDATERET: Den første exit poll på dagens lokal og regional valg giver et markant nederlag til regeringspartiet Lov og Retfærdighed.


Den første poll fra lokal og regionalvalget i Polen viser følgende:

Hver tredje

Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) – 32,3 procent
Ifølge DR Nyhederne P1 søndag stod de i målingerne til 42 procent, mens de ved parlamentsvalget (2015) fik 37,5 procent og opnåede det absolutte flertal i Sejmen.

PS! Nogle medier fremhæver PiS-resultatet som en fremgang i forhold til seneste valg (26,85 procent efter omtælling), men her har man formentlig ikke taget højde for, at det nuværende Lov og Retfærdighedsparti (PiS) – denne gang er med i en større koalition der også omfatter Solidarna Polska, Porozumienia og flere andre mindre lister der er organiseret under Forenede Højre. Derfor er det noget nær umuligt at lave en direkte og korrekt sammenligning med valgresultatet for fire år siden.

Borgernes Platform/Moderne Polen (KO) – 24,7 procent

Det polske Bondeparti (PSL) – 16,6 procent.

Lokale – Uden for partierne – 6,3 procent

Kukiz 15 partiet – 6,3 procent

Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) – 5,7 procent

Ingen store borgmesterposter

Der bliver ingen borgmesterposter i de større byer til regeringspartiet i denne omgang, selv om PiS havde øjnet en chance for at vinde Krakow og Warszawa.