Fik afslag på aktiv dødshjælp, og studerer nu på universitetet

  isadzanie2_t2

  Janusz Switaj troede ikke, at hans liv har mening efter motorulykken. PR-foto


  KATOWICE: For seks år siden søgte Janusz Switaj som den første polak nogen sinde om aktiv dødshjælp, men fik afslag. I denne uge begyndte han på universitetet.


  Næsten alle i Polen kendte hans navn for seks år siden. Janusz Switaj søgte som den første polak nogen sinde tilladelse til at få aktiv dødshjælp i 2007, da han var blevet lammet efter en motorcykel ulykke og skulle trække vejret gennem en respirator.

  Lyst til at dø

  Efter ulykken, der skete 2 uger før hans 18 års fødselsdag, drejede hans tanker sig kun om at dø, og han følte ikke, at livet kunne have mening når man skal ligge i sengen uden at kunne gøre noget som helst.

  Begyndt studie

  Til studiestart i år begyndte Janusz Switaj at studere på Slask Univerwitet i Katowice. Han har valgt psykologi-studiet, for bedre at forstå menneskers problemer og for at være i stand til at hjælpe dem, da han selv har prøvet at have behov for hjælp. Han har fået en assistent, der skal hjælpe ham under uddannelsen.

  Elev som alle andre

  Universitets myndigheder har meddelt, at Janusz bliver behandlet som alle andre studerende. Han får den hjælp, han har brug for, men behandles ellers som enhver anden elev.

  – For os er det den tilfredsstillelse, at forskellige typer personer i Polen kan studere og opnå en kandidatgrad, siger Violetta Kulik fra Slask Universitet.

  Nyt liv

  Lysten til at leve har sejret i dag ifølge Janusz, der er optimistisk. Han overlevede ulykken, og i dag ser han det som tegn på, han skal leve og være taknemmelig.