Film om frihed og demokrati i Europa uden Polen

  Solidarnosc, Lech Walesa og polakkernes kamp for demokrati er ikke med i en ny EU-film om Europas genforening. Foto: Martin Bager, polennu.dk


  En film, der er produceret af EU-kommissionen om 20-året for frihed og demokrati i Europa, nævner slet ikke Solidarnosc og polakkernes rolle.


  Oprøret på skibsværftet i Gdansk i august 1980, Lech Walesa og Solidarnosc, rundbordssamtalerne i 1989 – og de første frie valg i Polen 4. juni samme år er slet ikke nævnt i en ny kortfilm om 20 året for Europas genforening i 1989.

  Producenten er EU-kommissionen, og det har vakt harme i Warszawa, som nu har udbedt sig en forklaring i Bruxelles om hvad der er sket, oplyste Polskie Radio, lørdag.

  Murens fald

  I stedet, er tv-klippet alene centreret om Murens fald mellem DDR og Vesttyskland, og en kort oversigt over store begivenheder i lande, der som Polen, var underlagt den sovjetiske Østblok. Men intet om Gdansk og Polen.

  Krigsretstilstand

  Polen vises i kun i nogle få sekunder og uden, at nogen af de vigtigste øjeblikke i polakkernes kamp for demokrati nævnes. General Wojciech Jaruzelski, der var den sidste kommunistisk leder i Polen, er med i filmen, i et klip fra den 13. december 1981, hvor han indførte krigsretstilstand i landet.

  Derefter viser filmen billeder fra Litauen, Letland, Estland, Rumænien, Ungarn og Tyskland.

  Fri for Solidarnosc

  De ti millioner polakker der stod bag Lech Walesa og Solidaritets bevægelsen, og som trodsede det sovjetiske diktatur og startede den bølge, der førte til kommunismens fald i Europa, bliver overhovedet ikke nævnt eller vist i EU’s klip om 20 året for kommunismens kollaps, og Europas genforening.

  Symbolet for friheden i Europa er i EU-kommissionens historieskrivning Berlin-muren, selv om de første frie valg blev gennemført næsten et halvt år tidligere i Polen, og til trods for strejkerne i Gdansk i 1980, der slog hul på kommunismens uindskrænkede magt.

  Det startede i Gdansk

  Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen udtalte i 2005 om kommunismens kollaps og Europas genforening:

  – Polen spillede en helt afgørende rolle, for det var her, det hele begyndte for alvor. Det startede i Gdansk’.

  Men den viden har de tilsyneladende ikke hos Europa-kommissionen i Bruxelles.