Film om myrdet Solidarnosc-præst har premiere i aften


  Fader Jerzy Popieluszko blev myrdet af kommunister i 1984. I aften er der premiere på en ny film om hans liv. Adam Woronowicz spiller den populære præst.


  National Operaen i Warszawa er centrum for aftenens premiere på filmen ’Popieluszko’ om Jerzy Popieluszkos liv, præstegerningen, Solidarnosc og det brutale mord i 1984. Adam Woronowicz spiller hovedrollen.

  Modig mand

  Instruktør Rafal Wieczynski var selv 16 år gammel, da Popieluszko blev myrdet. Mishandlingen og mordet på præsten blev udført af den kommunistiske efterretningstjeneste.

  – Som de fleste mennesker så jeg Jerzy Popieluszko som en mand, der stod op mod systemet – og jeg har ingen anelse om hvor han fik den styrke fra. I dag ved jeg, at styrken lå i hans faste tro, siger instruktøren før premieren i aften.

  Solidarnosc præst

  Fader Popieluszko var den mest kendte af de mange præster, der støttede Solidarnosc-bevægelsen. Efter indførelsen af krigsretstilstanden 13. december 1981, organiserede han indsamlinger forl de pårørende til fængslede Solidarnosc aktivister.

  7.000 statister

  Ikke mindre end 7.000 statister har deltaget i Solidarnosc demonstrationer og til præstens begravelse, hvor hen mod en kvart million polakker deltog.
  Premieren lanceres i en stort anlagt pr-kampagne, der er målrettet unge polakker under mottoet: ’Sandheden er udødelig’.

  I mange kredse har man siden det brutale mord i 1984, efterspurgt en film om den populære præst. I aften er der premiere i Warszawa.